-----------------------------------
zoth
01 Sep 2013 12:56


-----------------------------------
Din iarna de cand nu am mai postat pe acest topic am continuat sa caut solutii avantajoase pentru utilizarea lentilei despre care vorbim. Sigur nu toate proiectele prin care am trecut au dat variante bune sau practice.
As face o recapitulare a proiectelor care mi s-au parut mie ca se apropie cel mai mult de adevar:

1. Obiectiv Clark BK7-F2 iese cu un raspuns excelent, doar o urma de coma reziduala care insa nu deranjeaza deloc. Marele dezavantaj al proiectului este focala uriasa de aproximativ 3,75m ce face luneta total nepractica pentru conditiile de observare pe care le am.
(Am considerat nepractica orice focala care imi intrece inaltimea).

2. Obiectiv Clark BK7-SF4 acelasi raspuns excelent, coma corectata in totalitate.
Focala din nou prea lunga, aprox 2,8m iarasi nepotrivita conditiilor mele de observare.

3. Triplet Taylor BK7-F2-BK7 in care echiconvexa este folosita ca ultim element.
Raspunsul este excelent, toate aberatiile sunt corectate integral si focala rezultanta este pe la 1,5m, o valoare rezonabila si inca practica.
Singurul dezavantaj ar fi ca mai am nevoie de inca doua lentile mari si sticlele optice se procura din ce in ce mai greu in ziua de azi.
Ramane un proiect fezabil.

4.Triplet Taylor BK7-F2-BK7 in care echiconvexa ocupa primul si ultimul loc , deci este vorba de un triplet care foloseste doua lentile pozitive identice. Raspunsul este la fel de bun ca si in cazul precedent in schimb focala creste pe la 1,8m. Cam nepractic pentru mine.

5. Brachymedial in doua variante (f=1,6m si f=1,2m). Raspuns bun in ambele cazuri cu ceva urme de coma si evident cromatism lateral ce face necesara folosirea unor oculare speciale de compensare. Constructiv instrumentul ar iesi undeva pe la 850-900mm lungime insa ar mai fi nevoie de inca 3 elemente optice care ar duce in final la o constructie complicata si greu de aliniat.
Un dezavantaj suplimentar ar fi si aparitia obstructiei centrale pe care o are Brachymedialul.

6. Super Schupmann in varianta split-field, focala 1,4m cu raspuns de apocromat dar un camp relativ mic. Din pacate constructia iese mare (peste 1,8m) si necesita inca doua elemente suplimentare pe traseul optic ceea ce il face greu de aliniat.

7. Luneta Rogers in doua variante (corector triplet si corector dublet spatiat) focala fiind cea data de obiectiv adica pe la 1,6m. Groaznic de dificile au fost incercarile de corectie a comei introdusa in sistem de obiectivul echiconvex. Aberatia a cedat numai la folosirea unui triplet lipit F2-BK7-F2 sau a unui dublet spatiat BK7-F2. Designul original Rogers care foloseste un dublet corector lipit nu poate asigura suficiente grade de libertate pentru corectia unui obiectiv echiconvex.
Si aceasta luneta are nevoie de oculare speciale de compensare insa ma gandesc foarte serios la ea deoarece este cea mai simpla din pct de vedere constructiv.

Cam astea ar fi cele mai serioase proiecte de pana acum ...