-----------------------------------
Harap Alb
27 Aug 2013 14:48

Newtonian Bresser Messier (Meade) 6&quot; / 1200 pe LXD75 GO
-----------------------------------
Vând Telescopul împreună cu montura deoarece am trecut la Celestron (C9.25 pe Advanced CG5GT). Configurația a fost cumpărată în 2010 și folosită cca. 20 de ori pe an. Prin folosire vreau să spun atât amplasarea pe terasă cât și ieșit în natură nepoluată luminos.

Sunt un începăreț în ale astronomiei, dar m-am bucurat mult de ceea ce mi-a oferit acest sistem Bresser Messier, chiar dacă i-am găsit limitele destul de rapid. Neavând înclinații tehnice, nu i-am adus modificări, nici telescopului, nici monturii Goto.

Așadar:

Tubul 
- este un Newtonian similar cu acesta:Montura
- LXD75 cu sistem GOTO și Handcontrol Autostar de la Meade. Peste 40k obiecte în memorie. Tururi ghidate destul de cool, tip "Best of Tonight".
- Trepied foarte solid, din otel de 2 inch in diametru, similar cu Celestron CG5-GT. Acum că pot să le compar, LXD-ul pare chiar un piculeț mai bine închegat.
- Controller-ul Meade AUTOSTAR are o baza de date care poate fi upgradata online cu obiecte cosmice noi (respectiv sateliti, asteroizi si comete nou introduse de Meade), însă n-am făcut asta niciodată. Necesită un adaptor cablu RS232 - USB. Controllerul include o lanternă (LED) cu lumină roșie, incredibil de utilă.
- LXD75 include luneta polară gata montată și iluminata (trebuie schimbată bateria), spre deosebire de Celestron CG5-GT la care trebuie cumparata separat. Pentru aliniere foarte bună, am folosit-o întotdeauna.
- include un sistem pt. baterii care iti permite sa o folosesti oriunde, chiar departe de o priza. Bateriile standard (cele mai ieftine de la Carrefour) mi-au ajuns mai bine de 3 nopți.
- Sistem PEC (Periodic Error Correction) inclus (lipseste la Celestron) însă, sincer, montura în sine nu este suficient de rigidă/exactă pentru astrofotografie cu expuneri mai lungi de 30 - 40 sec.
- 2 rulmenți pe fiecare axă, ceea ce este un punct forte al acestei monturi. DAR: montura a dezvoltat în timp un joc sesizabil pe ambele axe. La grossismente foarte mari este deranjant. Partea bună este că dacă aveți un pic de curaj și brico-voință, montura se poate "tuna" destul de ușor. Există tutoriale grămadă pentru LXD75 pe net pentru reglarea melcilor și eliminarea definitivă a jocului.
- are o functie de "Silent Slew" care ii reduce considerabil zgomotul in timpul functionarii GOTO. Foarte practic dacă veți folosi telescopul de pe terasă sau curte mică cu vecini mulți și supărați.
- Precizia GOTO: vă spun sincer: nu este fabuloasă. Dacă alinierea este făcută cum trebuie (3 stele, minimă aliniere polară) plasează obiectul în căutător și în ocularul de 30mm fără probleme, dar când folosești 15mm sau 10mm sunt probleme. Câteodată trebuie să cauți obiectul suplimentar față de plasarea GOTO, dar pentru asta are o funcție foarte practică de căutare lentă automată (practic montura se mișcă foarte lent în cercuri concentrice crescânde până când găsiți obiectul. A trebuit să folosesc asta la obiectele deepsky.
- Tracking-ul este foarte bun, insuficient însă pentru astrofotografie de performanță
- Ușor de transportat, asamblat (greutățile)
- are un Tray foarte practic în care se pot așeza ocularele e care le folosiți în timpul sesiunii de observații.
- are semne de uzură inerente utilizării. Nimic spart, zgâriat sau deformat.

Pentru cei amatori, ca mine, iată ce le răspund la întrebarea "Ce vezi cu el?":
- Planete, Soare, Lună - absolut superb Jupiter, Saturn, un pic de Marte, Venus. Planetele mai îndepărtate se văd ca și stele, fără a avea discul definit.
- roiuri stelare - superb, frumoase, bine rezolvate, ușor de găsit și de privit
- nebuloase planetare - se văd frumos doar dacă priviți din locuri nepoluate fotonic. Cele mari (Orion) se văd de oriunde, dar cele subtile (Little dumbell, Ring Nebula) le vedeți doar cu cer întunecat, fără Mall-uri în apropiere.
- Magnitudinea practică la care pot spune că poți vedea frumos este undeva la 8. Grossimentul maxim pe care l-am folosit a fost cu ocularul de 5mm sau cu cel de 10 cu un Barlow 2x.

Detalii și un review despre LXD75 găsiți pe-aici: 1.700,- RON

De luat din București, nu ofer transport, fără garanție.

Colectia de poze:
https://plus.google.com/photos/106964709553904453822/albums/5916762978438725281?authkey=CLbbxqrs_dqXOA