-----------------------------------
saiph
26 Aug 2013 13:35

Re: Setup foto hibrid
-----------------------------------
Mda... si inevitabilul s-a produs.  Adica star-testul pt setupul hibrid despre care tot povesteam.

Asa cum se poate vedea si din imagini, asteptarile nu au fost intrecute, ba chiar dimpotriva, as putea spune. Am adaugat un filtru Baader Neodym de 2" in ecuatie, ca sa nu fie chiar rosu cerul, desi tot m-am cam speriat cand, la iso800, 30s au produs o imaginea cam tot atat de rosiatica precum obtineam cu vreo 2-3 ani in urma la 1minut (bine, nu in aceeasi configuratie, dar tot la f/5.x (Tair3S, la f/5.6)). Asa ca am tras la iso400, 15"

Ca sa nu mai lungesc vorba: am testat atat pe cer cat si terestru, esentiale pt mine fiind rezultatele obtinute in sus, mai exact la zonele centrate pe stelele Altair, Albireo, Deneb, Mizar si inca cateva, dar, cu la fel de putine satisfactii, dpdv tehnic vorbind.
Pozele sunt cu testele pe Altair si Albireo, crop-uri 100% din centru si colturi. Am atasat si un crop 100% cu focusul folosind masca Bahtinov (multumesc Gabi! ;))

Am remasurat distanta lentila-senzor - pare sa fie mai apropiata de 65mm, dar oricum nu mai conteaza. Sunt aproape sigur ca nu voi folosi acest setup pentru astrofoto, in conditiile in care nici un crop 50% nu ar ajuta la obtinerea unei imagini satisfacatoare, desi centrul arata cat se poate de decent, ce pot sa spun... :D

In concluzie, C80ED nu face pereche buna cu reducatorul de focala 0.63x, cel putin in conditiile testate. Poate daca reuseam cumva sa-i fac un adaptor care sa apropie ceva mai mult senzorul de lentila, desi am unele dubii. Cel mai "sfant" pare sa ramana FR-ul 0.8x de la WO. Sper sa reusesc intr-o zi sa-mi iau unul de-asta, ca pana acum ambele solutii testate au fost foarte departe de adevar (mai facusem acu vreo doi ani un FR dintr-un dublet, dar nu era proiectat special pt ED80 si evident nu a dat rezultate nici macar la jumatate fata de cele obtinute cu 0.63x-ul).


Cer senin!