-----------------------------------
cmatei
20 Aug 2013 01:20


-----------------------------------
Am o problema descoperita de curand.

N-am inteles totusi, care e problema... :-)

Iti spun cum fac eu, e posibil sa fie aplicabil si cu eqmod/maxim/etc pe care eu nu le folosesc. 

Pozitia raportata de synscan (deci nu eqmod, ala ar trebui sa fie mai precis dar in esenta functioneaza la fel) are o eroare de pana la 10-20 arcmin fata de pozitia reala pe cer. Functia sync calculeaza un offset intre pozitia reala (cunoscuta de exemplu prin centrarea unei stele) si pozitia pe care encoderele virtuale - din synscan sau eqmod - o "stiu". Apoi la orice goto aplica acel offset la coordonatele pe care le-ai dat tu si respectiv scade acel offset cand raporteaza pozitia. Daca esti aproape de coordonatele la care ai facut sync, pozitia reala si pozitia raportata o sa fie practic identice, o sa ai in planetariu cruciulita exact in pozitia de pe cer.

Functia asta se poate implementa oriunde, fie in synscan - nu e cazul, nu stie de sync, in eqmod, in software-ul de control (maxim?) sau chiar in planetariu, e acelasi lucru.

Poti sa lasi in pace (fara sync adica) montura/eqmod si sa-ti faci centrarea la achizitie, cum fac eu. Goto din planetariu, o sa ma puna relativ aproape. Fac un 5-10 secunde L caruia ii gasesc solutia astrometrica. Offset-ul intre pozitia calculata si cea raportata il adaug la coordonate si trimit un nou goto. In 1-2 astfel de iteratii ajung la mai putin de 5-10" de target - ceea ce e fantastic la poze in nopti diferite, sunt doar cativa pixeli diferenta. Nu e asa deranjant ca n-ai pointerul in planetariu exact acolo...

Sunt aproape sigur ca poti face acelasi lucru (complet automat) in maxim cu pinpoint. Ar trebui sa fie mai precis decat un simplu SYNC pe stea.

EDIT: intre timp, ai postat varianta 2, care e aproximativ ce sugeram si eu aici....