-----------------------------------
m3k
19 Aug 2013 11:51


-----------------------------------
Largimea campului determina cat de mare e portiunea din cer pe care o vezi in ocular. E in grade, luna plina avand cam 0.5°. Se calculeaza impartind campul vizual al ocularului la magnificare. De ex. pt un Super Plössl de 32mm care are un camp de 52° pt dobsonul de 254/1200 ar fi cam asa:

Magnificarea: 1200/32 = 37.5x
Camp vizual: 52/37.5 = 1.38°.

Deci o sa vezi o poritune din cer cam de 3 ori cat luna plina (destul de mare).

Un alt factor mult mai important decat campul vizual, iti spun din experienta, e diametrul pupilei de iesire (exit pupil) al ocularului corelat la telescop. Se calculeaza impartind apertura la magnificare. Pt SPlossl de 32mm ar fi:

EP: 254/37.5 = 6.77 mm.

Se recomanda maxim aceasta valoare sa fie de 7mm (la reflectoare mai ales), DAR, asta nu e batut in cuie. Spre exemplu la diametre mari (de 6 - 7mm)  imaginea este luminoasa si sunt intensificate defectele ochiului, mai ales astigmatismul care poate e asa mic ca nici nu stii ca-l poti avea. Eu spre exemplu, am trecut de la o pupila de 6mm (care sincer ma incomoda datorita luminozitatii si a astigmatismului mic care nici nu stiam ca-l am)  la una de 4.8mm care este mult mai potrivita pentru mine. (aceasta pupila de 4.8mm fiind minimul de magificare al telescopului meu).
Pentru magificare medie se recomanda o pupila de iesire in jur de 2mm, pentru magnificare mare in jur de 1mm.

Apoi am uitat de relief-ul ocular (eye relief) care este foarte improtant daca observi cu ochelari, trebuie sa fie mare de 12-15-20mm. Daca observi fara ochelari el tot este important pentru ca trebuie sa fie mare astfel incat sa poti privi relaxat, deci cam 10mm. Ocularele cu eye relief mic sunt incomode.

Apoi la oculare un criteriu foarte bun al calitatii este pretul. Pret mare, calitate mare. Nagler sunt in varf, pret mai scump decat telescopul :) In general Plossl sunt acceptabile, dar se poate mult mai bine.