-----------------------------------
bogdan69
16 Aug 2013 08:14


-----------------------------------
Asa cum ti-a spus psemil telescopul este foarte bun. Si tot asa cum ti-a spus si zoth dilema ta ramane daca e potrivit pentru tine. Deasemenea Mircea Pteancu are mare dreptate. Daca cu refractorul de 60mm ai reusit sa vezi numai Luna este ceva in neregula. Citind printre randuri inteleg ca banii nu sunt o problema foarte mare.Cel mai intelept lucru pe care poti sa-l faci este sa iei legatura cu Domnul Mircea Pteancu si poate te ajuta cu o sesiune de observatii cu instrumentele Dansului. Are Astronomia in sange si vei avea multe de invatat de la el. 
De la mai bine de 600km nu pot  sa-ti dau decat niste impresii subiective. Am un Dobson cu aceiasi optica, insa este clasic nu flex. Este destul de batran((l-am luat second hand) si necesita realuminizare, dar cu toate astea prima data cand l-am scos la lumina am zis WOW. Si am avut si am si alte instrumente, refractoare sau reflectoare. Faptul ca este mare si greu ma face de multe ori sa folosesc doar lunete de 80/900 pentru ca e mai usor de scos din casa, chiar daca e vorba doar de 20 m prin curte. Faptul ca tu crezi ca poti sa mergi 500m cu el in brate ma face sa rad, nu te supara pe mine. Dupa prima experienta de felul asta cred ca o sa renunti usor sa mai iesi cu el asa departe. Daca il pui in masina mai merge. Din cauza ca e foarte greu sunt si eu nevoit sa-l pun la regim. Vreau sa ii schimb montura sa o fac din placaj de plop de 12mm cu degajari in material ca sa fie cat mai usor, iar tubul sa-l fac truss. Sper astfel sa scap macar de vreo 10kg, care conteaza foarte mult.
Insa trecem peste problema portabilitatii, strangem din dinti si il caram in spate chiar si 500m. Apare problema climatului Daca nu ai un cer bun, cu turbulente cat mai putine si umiditate relativa cat mai mica vor fi nopti in care il cari degeaba. Eu am marele dezavantaj ca sunt nevoit sa-l folosesc in lunca Dunarii, la Giurgiu. Din pacate acolo am o curte. Cerul este dezastru, sunt nopti in care telescopul este inutil. Seara cerul este sticla de un albastru intens, ai impresia ca vei avea un cer de vis. La cateva ore dupa apus ai impresia ca esti in sauna, cerul se umple cu un fel de ceata de mare altitudine de vezi doar stelele principale din constelatii si nu pe  toate. Tantarii reprezinta o problema deloc de neglijat. Cel putin anul asta au fost atat de obraznici ca nu i-au pus in dificultate nici macar blugii si toate alifiile impotriva lor. Din telescop curge apa ca la dus, etc. 
Totusi in Campia de Vest nu cred ca situatia este la fel de rea, ma gandesc la chestia asta si din cauza ca in zona voastra sunt mult mai multi astronomi amatori decat in sudul Romaniei. Daca traiesti o viata intreaga intr-o zona in care, daca ridici privirea, vezi doar cateva stelute anemice nu vei avea dorinta sa incerci mai mult Si pe mine m-a prins acest microb copilarind in Muntii Macinului. Imi aduc aminte ca cerul de noapte era un spectacol magnific, cu stele colorate si Calea Lactee bine definita si plina de stele vizibile cu ochiul liber. Acolo vedeam Galaxia Andromeda cu ochiul liber ca o pata difuza ovala. Sunt multi care nu ma cred. E posibil sa fie doar amintiri de copil si adolescent, insa eu asta vedeam.  Dealtfel intentionez, daca ma ajuta Dumnezeu, sa iau o proprietate in zona, ca o casa de vacanta, unde sa ma duc in concedii doar pentru Astronomie. Proprietatile sunt foarte ieftine in zona din cauza ca judetul este foarte sarac.

Insa sa ne intoarcem la tine. In concluzie, vorbeste cu Domnul Mircea, viziteaza-l daca este de acord si nu vei regreta. Dansul este "indragostit" de instrumentele mici, mai ales de refracoarele de 60mm :) si poate te sfatuieste cum sa folosesti instrumentul pe care il ai la intregul potential. Apoi are si instrumente mai mari si poti sa-ti faci o parere si sa tragi o concluzie.

Cer senin si uscat iasca ! :)