-----------------------------------
Alex Doppelgänger
14 Aug 2013 02:25

Cum găsesti lucruri în căutător?
-----------------------------------
Salutare,

Iaca în cele din urmă am reu&#537;it &#537;i eu să pun mâna pe un telescop second-hand de la unul din membrii grupului. Foarte drăgu&#539;, &#537;i chiar îmi place la nebunie. Este vorba de un reflector Sky-Watcher 130/900 cu montură EQ2. În afară de Barlow 2x care îmi dă bătăi de cap (deh, e ăla care vine by default cu telescopul), n-am nici o problemă cu componentele.

Alte probleme au apărut la orizont, însă, în această seară, când am scos telescopul la o sesiune de căutat chestii: am găsit doar Luna. În rest, n-am reu&#537;it să găsesc nimic. Explica&#539;ie: nu în sensul că nu se vede nimic prin telescop, se văd chiar foarte bine stelele. Problema este că nu am apucat să găsesc nimic deosebit: o galaxie, un roi de stele, etc. A&#537;a că am o întrebare (care poate părea stupidă pentru cei avansa&#539;i &#537;i intermediari) referitor la găsitul de lucruri de văzut prin telescop:

Cum găsesc obiecte (deep-sky, planete, etc.) în căutător? De exemplu: &#537;tiu care este constela&#539;ia Andromeda, &#537;tiu unde ar trebui să se găsească galaxia Andromeda. Le pot localiza cu ochiul liber, dar după aceea cum fac să le localizez &#537;i cu acel căutător? &#536;tiu că trebuie să mă uit în el &#537;i să îl îndrept către punctul de interes &#537;i atât, în teorie. 

Ideea e că prin căutător se reduce drastic din field of view (fa&#539;ă de cel cu ochii liberi) &#537;i în plus mai apar &#537;i alte stele (fa&#539;ă de cele văzute cu ochiul liber) datorită faptului că &#537;i căutătorul "măre&#537;te" (&#537;tiu că se preferă alt termen, dar nu mi-l amintesc, scuze), lucru care mă induce în eroare &#537;i mai mult.

&#536;i mai clar: mă uit cu ochiul liber la constela&#539;ia Andromeda, &#537;tiu unde ar trebui să fie galaxia Andromeda, bag ochiul în căutător, mă pierd complet. Sunt o puzderie de stele &#537;i nu mai recunosc deloc stelele care formează constela&#539;ia sau forma acesteia, ca să pot să le centrez în căutător.

Astfel, &#537;tiind că e nevoie de exerci&#539;iu (să mă uit pe sky-chart-uri, să invă&#539; constela&#539;iile ca pe Tatăl Nostru) &#537;i căutătorul este centrat, mai trebuie să &#539;in cont de ceva?

Mul&#539;umesc anticipat pentru ajutor,
Cer senin!