-----------------------------------
Sorin Sfartz
01 Aug 2013 22:59

Stea artificiala
-----------------------------------
Cum mi s-au parut cam scumpe stelele artificiale pe care le-am gasit eu prin comertul online, m-am gandit sa imi fabric una cu ce am gasit prin casa.

In lipsa unei gauri cu diametrul f. mic, m-am gandit sa folosesc o idee dintr-un topic mai vechi, in care cineva sugera ca la fel de buna este imaginea unei aperturi in loc de o gaura mica.
Am gasit o duza de aragaz cu o gaura bine facuta, cu diametrul de 0.9mm, pe care am plasat-o la cca 25cm de un ocular cu distanta focala de 20mm.
Am facut urmatoarele socoteli:
"Marirea"=250/20=12,5
Dimensiunea imaginii gaurii=0,9mm/12,5=0,072mm
Cum m-am gandit sa pun "steaua" la cca 30m distanta de telescop, dimensiunea stelei la distanta asta ar fi de cca 0,5 arcsec ceea ce pare ok pentru telescopul meu care are o rezolutie de cca 0,8.

Sursa de lumina este un led alb destul de puternic - 44000mcd, care intra usor in partea din spate a duzei de aragaz. Ledul e alimentat de o baterie de 12V la care am mai adaugat o rezistenta de limitare a curentului si un potentiometru pentru modificarea intensitatii luminoase a led-ului.
Am facut un suport pentru duza care intra destul de fest intr-un tub din pvc de 40mm; duza se infileteaza in acel suport.