-----------------------------------
zoth
31 Iul 2013 14:33

Incercari pentru salvarea unui ocular
-----------------------------------
Voi descrie in topicul de fata incercarile pe care le-am facut asupra unui ocular de provenienta militara in dorinta de a-l transforma intr-o componenta utila astronomului amator.
Dintr-o eroare de constructie ocularul de care vorbesc s-a nascut cu o mare problema, pus pe orice telescop imaginea furnizata era atat de stearsa/blurata incat nu permitea vizualizarea niciunui detaliu.
Ocularul are in constructie 5 lentile aranjate in 3 grupuri dupa formula 2-2-1.
Dupa o analiza amanuntita a ocularului la care a participat si un coleg bucurestean interesat de optica militara s-a ajuns la concluzia ca problema se afla la dubletul de camp si mai precis la substanta cu care au fost lipite lentilele dubletului.
Concluzia era clara acum, dubletul trebuia dezlipit si vazut ce se intampla cu suprafetele lui interne.
Din nefericire sudura lentilelor nu era facuta cu balsam de Canada ci cu polimer optic.
Pentru a dezlipi lentilele, dubletul respectiv trebuia incalzit lent si uniform pana la aprox 250 grade.
Cum nu am acces la instalatii capabile de acest lucru am decis sa incerc dezlipirea pe cale chimica.
Am imersat dubletul intr-o solutie de 10% soda caustica si l-am lasat vreme de o saptamana.
Rezultatul: nimic!
Am imersat din nou dubletul si l-am mai lasat o saptamana.
La o noua analiza am constatat ca straturile antireflex s-au inmuiat transformandu-se intr-o gelatina care s-a luat usor de pe lentile. Al doilea efect observat a fost acela ca in zona marginala a sudurii au aparut niste fisuri inelare.
Dupa doua saptamani mi s-a parut ca efectul este prea mic si sunt sanse minime sa pot dezlipi dubletul prin acest procedeu.
Am zis sa continui totusi si am aruncat lentilele inapoi in baia de soda in care le-am uitat alte doua saptamani.
Dupa acest timp am constatat ca fisurile inelare ce apareau la margine se extinsesera pana la aproape un sfert de raza.
Prea putin!
Am spalat dubletul si dezamagit l-am aruncat pe raftul cu "sticle".
Inainte sa plec in concediu mi-am adus aminte de el si l-am bagat din nou sa faca baie.
Saptamana trecuta l-am cercetat iar (dupa alte 3 saptamani de imersie).
Am constatat ca fisurile ce se vedeau prin transparenta au avansat binisor pana la aprox 3/4 din raza. Nu stiam daca polimerul optic s-a dizolvat sau doar s-a desprins de pe lentile.
Din nou la baie!
Pana aseara cand mi-a venit sa ma uit la el (adica dupa inca o saptamana).
Ei bine aseara am gasit dubletul dezlipit!
La spalare a cazut ceva dintre lentile, era stratul de polimer cu care fusese lipit dubletul.
Iata-l cum arata acum dupa aprox 8 saptamani de imersie: