-----------------------------------
Teo
26 Iul 2013 08:40


-----------------------------------
@ Neox :

Mersi ! :D 

Intr-adevar, va trebui sa fac doua crestaturi piulitei care fixeaza obiectivul. Nu le-am facut inca deoarece piesele de abia au ajuns si am fost dornic sa le fotografiez asa cum au venit. Initial voi folosi o pila fina apoi daca va fi cazul si o panza de bomfaier.

Teava pentru luneta, deja am una neagra din PVC dur si rezistent. Dupa ea a fost facut si proiectul celulei pentru a se potrivi la fix.

Daca pe viitor voi simti nevoia unui tub metalic este posibil sa il inlocuiesc.

@ Erwin :

Focala lentilei mele este aproximativ 520 mm, deci teava va fi pe undeva pe la 420-450 mm lungime pentru ca lunetica va avea si un focuser improvizat. Este greu sa gasesc un focuser atat de mic facut de fabrica , care sa mai aiba si standardul 1.25 inch iar de prelucrari la strung nici nu mai poate fi vorba, avand in vedere ca si aceste piese ne-au fost fost facute cu mare greutate.

Deocamdata las teava neagra din PVC si vedem mai tarziu daca va fi nevoie sa o inlocuiesc cu ceva metalic. Eu cred ca se potriveste de minune cu ea. E un tub dur, cu peretele gros, lucios la exterior si mat la interior, adica exact ceea ce imi trebuia sa ma scuteasca de smirgheluirea interioara sau de captusirea cu velur negru.
Ii voi construi doar diafragmele care probabil vor fi doua la numar apoi cu focuserul o sa mai vedem. Acolo e treaba mai dificila dar cred ca voi merge pe varianta fara prisma zenitala, avand in vedere ca luneta nu este prea lunga. Pana la urma cred ca va arata ca o luneta din vechime, ceva genul Galileo, chiar daca nu foloseste un simplet si chiar daca va avea oculare convergente moderne. :)