-----------------------------------
zoth
24 Dec 2006 09:56


-----------------------------------
da, sa-l rugam pe Robert, in masura timpului pe care il are sa mute acest topic in sectiunea lunete/telescoape.
din pacate informatii despre construirea de lunete sau obiective acromate sunt relativ putine chiar si pe net. aceste doua linkuri as fi vrut sa ti le recomand si eu, dar daca le stii, cu atat mai bine.
din materialul lui Roger Ceragioli am extras si ce ti-am spus in topicul anterior despre raportul focal al refractoarelor acromate.
iata ce spune el :

The color error almost vanishes from visual detection, if the focal ratio is held to 5 times the objective diameter in inches, or 2 time the diameter in centimeters. 

acum, designuri de obiective sunt multe, la fel si de modele de refractoare. imi pare rau ca tocmai zilele trecute (parca 18 decembrie) a fost retras de pe net un material foarte bun, scris tot de Ceragioli in care puteai afla multe lucruri despre refractoare.
daca ne referim la dialyte ele se pot clasifica in doua mari grupe:
-designul Petzval care iese apocromat si la raporturi focale mici.
este considerat un design foarte reusit dar si foarte greu de aliniat si reglat. consta defapt din doua dublete acromate (al doilea se afla pozitionat la f/2 al primului) care se corecteaza reciproc atat la aberatiile de sfericitate cat si la cele cromatice.
-designul cu ansambluri de lentile corectoare (de la 3 la 6 lentile) montate la o distanta mica inainte de focarul dubletului principal.
de aici cred eu ca a derivat si gaselnita chromacorrectoarelor fabricate acum de firma ARIES.

totusi primul dialyte refractor a fost cel construit de Alexander Roger care consta dintr-un obiectiv simplu (o singura lentila din BK7) care era corectat de sfericitate si cromatism de un dublet acromat situat inainte de focar. acest dublet interpus nu schimba insa distanta focala a obiectivului.
la acest design s-a ajuns deoarece pana pe la jumatea secolului 19 sticla F2 nu se putea realiza la dimensiuni mari.
exista un nene parca prin UK, care are un refractor construit cu un obiectiv doar dintr-o lentila de BK7 care cred eu ca foloseste acest design.
obiectivul lui are 30" (762 mm) si un raport focal de 12.

designuri de refractoare insa sunt mult mai multe....