-----------------------------------
saiph
03 Iul 2013 23:00

Re:
-----------------------------------
Salut.

Maine este afeliul, propriu-zis (da, si ziua SUA, yey.. :D), dar nu stiu daca voi prinde senin, asa ca am profitat de putinul timp liber si am facut azi niste poze, din care a iesit asta. Si-asa, a fost cam noros/paclos cerul, in jur de ora 6 (p.m.)

Am ramas un pic surprins sa vad cate detalii in plus pot obtine la post-procesare cu CS5, fata de CS2. In imaginea originala (nemicsorata la 50%) se poate distinge clar, pe langa super-granulatia solara, si faptul ca pata aceea mare este formata din doua jumatati egale (ca arie). Aproape as fi tentat sa zic ca rivalizeaza cu imaginile obtinute cu C80-ul, dar probabil o buna parte din merit il are si filtrul cu care m-am jucat.
 
Setupul folosit a fost: Tair300/4.5 (@f/8 ) + ocular 17mm wide (66 grade, de la un binoclu mai vechi) + filtru CCD green (pt contrast) + filtru Baader ND5 + a590IS + adaptorul afocal (home made, din imagine) + AZ3; 10 cadre x 1/50s, iso80, F 23.2mm (4x).  Interesant, ca fara filtrul CCD green, aceeasi histograma (+/-..) am obtinut-o pt un timp de 1/400s, dar si detalii mai spalacite.

Am remarcat un efect putin ciudat, dar incerc sa-i gasesc o explicatie logica: o mica parte din discul solar a aparut putin mai intunecat, pe un mic gradient, inspre zona in care se afla grupul de pete [url=http://sohowww.nascom.nasa.gov/data/synoptic/sunspots_earth/mdi_sunspots_1024.jpg]1785; ma gandesc ca o fi fost din cauza alinierii nu tocmai precise a aparatului foto in dreptul ocularului, ca nori nu au trecut in momentul declansarii rafalei , desi m-am asigurat de centraj inainte de a trece la treaba. Oricum, l-am corectat cu putin gradient masking in PS :)

Cer senin!