-----------------------------------
Tavi F.
27 Iun 2013 13:00


-----------------------------------
E un led care se aprinde in timpul functionarii camerei, dar lumina de la acesta nu patrunde in incinta senzorului.

Peretele alb l-am filmat, apoi deplasam degetul prin fata camerei sa vad efectele. Filtrul IR l-am demontat o data, numai ca are clei pt. etansare intre soclul de plastic si placa de baza. 

Pentru metoda afocala am aparatul foto compact digital. Acela e mai bun.
Camera web da imagine slabuta; are obiectiv cu focala fixa si foarte scurta, cu pupila de intrare minuscula (intre 1 si 1.5mm, in estimarea mea). In schimb, imi ofera reglaje manuale ale expunerii si plasarea asta mult mai sanatoasa a senzorului direct in planul focal... mai ales cind mie imi plac obiectivele cu focala nativa lunga. Captura cu pina la 30fps imi pare neverosimila, caci imi apar cadre dublate si triplate. Ma rog, nu intru acum in registrul tehnicii de captare si conversie (si acolo am destule dificultati). Chiar si la 2 fps, dar fara acea minjeala la expunere, o puteam folosi la capturi terestre diurne. Mai sint curios cum ar iesi Saturn, spre deosebire de filmarea cu compactul digital care imi ofera niste imagini brute foarte palide (pixelii avind latura de 8.9 microni in modul movie, deci amplificarea optica necesara fiind mai mare). Probabil cu webcamul cadrul singular ar fi extrem de zgomotos.

Iata si niste imagini. Din cite imi amintesc, in afocal am folosit ambele oculare, f=12.5 si 6mm. Dupa cum se vede, apare vignetare partiala a fascicului iesit din luneta. Apoi desigur vignetarea totala... in afocal, nu pot utiliza toata suprafata senzorului.