-----------------------------------
Tavi F.
26 Iun 2013 21:53

Probleme si neclaritati legate de WebCam-uri
-----------------------------------
Pentru a nu incarca topicul despre camerele web de actualitate, deschid alt subiect. Acesta se doreste a fi un topic general pe tema din titlu.

Descrierea situatiei am inceput-o la link-ul:
http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=8773&start=0 

Iata si o filmare cu camera Logitech C210 fara obiectiv, rotind-o in lumina becului, apoi in lumina difuza:
http://www.youtube.com/watch?v=lwcG5VoZ0iI&feature=youtu.be
Grosimea sticlei aflata in fata suprafetei fotosensibile a cipului pare sa conteze. Nu mai dau jos filtrul IR, dar banuiesc ca daca l-as scoate, atunci deplasarea patratului aprox. central (normal expus) ar fi mult mai redusa, tot asa in functie de unghiul de incidenta a luminii.

Cred totusi ca am de a face cu o compensare din procesorul camerei, ceva referitor la citirea/interpretarea diferentiata a impresionarii la luminia. 
- Obiectivul original C210 alimenteaza senzorul cu fascicule al caror unghiuri de incidenta variaza semnificativ de la axa optica spre extremitatea cimpului util delimitat de senzor.      
- Un obiectiv de luneta (avind o deschidere si un raport focal mult mai mari) trimite lumina ~paralela pe intreg senzorul.

Am incercat aseara un redresor D~11mm, F~24mm pe post de obiectiv. Defectul incepe sa apara, e de acelasi tip, insa mai redus (ca marime) decit cel de la filmarile prin luneta D60mm, F700mm.

Am continuat deoarece ma preocupa anomalia asta. La asa ceva nu ma asteptam cind am cumparat-o. Poate o sa mai incerc si pe cloudynights. Cei de pe forumul Logitech ma cam iau de prost. Imi raspund in pm, imi invoca pierderea garantiei si imi sugereaza voalat ca, de fapt, camera e perfecta... eu, demontind-o, i-am pricinuit comportamentul ciudat al senzorului (respectivul user se mai si facea ca, din imagini, nu-si dadea seama despre ce problema e vorba). Alta era ideea.  

Orice sugestii sint bine venite.