-----------------------------------
Tavi F.
21 Iun 2013 01:04


-----------------------------------
Am incercat si fara filtrul IR atasat in fata senzorului. Tot la fel apare patratul ala central, doar nuanta cromatica generala se schimba. Poate o avea si pe obiectiv ceva depuneri cu rol de filtru. Nu stiu.

Initial ma gindeam la reflexii parazite. Dar nu cred, le exclud... forma aia e totusi patrata.

L.E.: Eu ma mai gindeam la o programare din procesorul camerei, de compensare a unei eventuale vignetari marginale cu obiectivul ce o echipeaza din fabrica. Insa e ciudat, ar fi trebuit sa fie invers (marginea supraexpusa), deoarece obiectivul ei minuscul ar produce evident vignetare partiala/iluminare scazuta spre margine, iar trecerea pe un obiectiv cu focala mult mai lunga ar insemna eliminarea acestei posibile deficiente de iluminare. Deci exclud si explicatia asta.

L.E.2: Da... singura explicatie plauzibila e, asa cum s-a mai spus, vignetarea in pixeli. Adica senzorul a fost conceput in asa fel incit sa primeasca corect lumina furnizara de obiectivul original, pixelii marginali fiind rotiti pentru ca lumina incidenta sa cada perpendicular pe suprafata utila a acestora! Ma minunez si-mi pare irealizabil fizic, dar sint depasit de tehnologie. Pixelii ii asimilez cu niste cuburi ale caror laturi pot cauza intr-adevar vignetare, in configuratia senzorului.

Poate cu un obiectiv mai rapid sa se reduca defectul expunerii... dar la un f/3..f/4 si diametru mai mare creste ponderea aberatiilor. 
Asta e, n-am ce-i face.

Multumesc.

L.E3.: Am gresit. Oricum o sa mai testez practic, dar in ipoteza de la LE2 nu rezolv mai nimic doar prin mentinerea raportului F/D, intrucit odata cu marirea pupilei de intrare se schimba raportul dintre dimensiunea senzorului si acel diametru de aprox. 1.5mm al obiectivului camerei.