-----------------------------------
Erwin
18 Iun 2013 02:40


-----------------------------------
NU pot sa inchei acest articol in care s-a vorbit atat despre fotografiile de la Observatorul Harvard, infiintat in anul 1839, an in care Daguerre realizeaza prima fotografie a Lunii si in care JOHN HERSCHELL denumeste noul domeniu FOTOGRAFIE, fara a aminti si aventura mea cu fotografii de la Harvard. Exact pe data de 19 februarie 1973, cand intreaga omenire sarbatorea 500 de ani de la nasterea lui COPERNIC, am cumparat cartea "GUIDE DES ETOILES ET PLANETES", de celebrul astrofizician DONALD HOWARD MENZEL, autointitulat "inamicul nr.1 al OZN-urilor", care fusese director la Observatorul Harvard intre anii 1952-1966. In cartea sa apare o plansa, cu doua imagini ale Pleiadelor. Sus este o fotografie facuta cu un astrograf refractor, cu stele pana la magnitudinea 13, iar jos, o fotografie facuta cu un instrument mai mare, reflector, deoarece apare la stelele mai stralucitoare crucea luminoasa produsa de difractia pe suportii oglinzii secundare. Pe aceasta fotografie apar stele pana la magnitudinea 15, si nebulozitatile din jurul stelelor mai stralucitoare. Paradoxal, in fotografia de sus, cu stele mai putine, apare, in apropierea lui Alcyone, steaua cea mai stralucitoare, o stea care lipseste de pe fotografia de jos. In primul moment m-am gandit la o NOVA, de magnitudinea cam 4. Am scris la AAVSO, cu care colaboram in calitate de observator de stele variabile (AAVSO= American Asociation of Variable Star Observers) inainte de anul 2000 punandu-le intrebarea despre posibila nova din Pleiade. Mai mentionam ca AAVSO a fost infiintata de E.C.PICKERING in anul 1911, anul mortii lui MINA FLEMING. Cei de la AAVSO au fost comozi si nu au cautat in fototeca cu mii de placi, facute la Observatorul Harvard, in lungul timpului. Intre timp gasisem, in alta carte, intr-un articol de LEO GOLDBERG, fost si el director al observatorului, in intervalul 1966-1971, deci dupa MENZEL, o fotografie similara, cu nova necunoscuta din apropierea Alcyonei. Mi-am imaginat ca, ambele pozitive din cele doua carti au fost facute de pe acelas UNIC NEGATIV. Enigma a persistat pana cand am descoperit, intr-o carte de HARLOW SHAPLEY, alt fost director la Observatorul Hardvard in perioada 1921-1952, deci inainte de MENZEL, o fotografie ciudata, a nebuloasei din Andromeda, sau M31. Aici aparea inafara de imaginea clara a nebuloasei, simetric fata de centrul fotografiei, o alta imagine fantoma, in ceata, a aceluias obiect. Mi-am zis atunci ca, ambele fotografii, ale Pleiadelor si a lui M31 au fost facute cu un astrograf care are defectul de a produce imagini fantoma, simetrice in raport cu centrul fotografiei- punctul in care axul optic inteapa planul fotografiat. Uitandu-ma apoi cu mai mare atentie, m-am convins ca, presupusa nova din Pleiade este imaginea fantoma a Alcyonei si ca cele mai stralucitoare stele prezinta fantomele lor, dar mult mai departate de stelele originale, odata cu cresterea distantei fata de centrul fotografiei. Era de fapt o chestiune de optica. Se pare ca acel astrograf a fost facut cadou Observatorului Piwnice, din Polonia, in apropiere de Torun, orasul de bastina a lui COPERNIC.
                                         
           SFARSIT