-----------------------------------
Dbird
11 Iun 2013 13:50


-----------------------------------
Inca o data va multumesc ! :)
Practic ideea este cam asa :
Am 4 oculare (par a fi tip dublet):
Ocularul 1 si 2 sunt oculare demontabile dar sunt impreuna cu 2 statii de tip nivela geo (prima 32x45 si a doua 20x35). Fiind originale japoneze optica este de buna calitate cu prima se pot face chiar observatii ok in astronomie "as it is" - desi mai ar fi de modificat putin montura si a doua poate fi folosita cu succes la observatii terestre ba chiar (cu o adaptare adecvata ) ca si luneta cautatoare pe un telescop. Acestea nu prea merita descompletate din dispozitivele originale.
Ocularul 3 - este cel care a fost montat pe teleobiectivul descris in randurile de mai sus. In mod clar puterea maritoare este undeva la 22 - 20 ori. Si as spune ca are o focala undeva in jurul lui 10mm. Deocamdata acest ocular sta in "asteptare" sa vad ce voi putea incropi din el (cel mai probabil se va integra intr-un refractor cu un obiectiv dublet IOR, 300 mm focala si 50 mm apertura.
Ocularul 4 - Aici trebuie sa marturisesc ca am desfacut ocularul de 4 mm original, venit cu micul meu telescop, si am inlocuit lentilele originale cu cele din ocularul japonez. Ocularul de 4mm era absolut inutilizabil (model ieftin) la telescopul meu si asa destul de amarat (76/700). Practic astfel am obtinut o putere maritoare ... sigur mai mare decat cu ocularul de 10 mm. Din nefericire este foarte greu sa aproximez "ochiometric" mai ales din cauza marii diferente de camp vizual aparent (ocularul japonez are un camp vizual mult mai mare decat ocularul de 10mm - ceea ce ma bucura mult !). Un mic dezavantaj este insa ca acest ocular nr.4 are un eye relief scazut respectiv trebuie sa te apropii foarte mult de el cu ochiul, ceea ce insa din punctul meu de vedere compenzeaza cu campul vizual extrem de mare deci e chiar ok.
Oricum ma interesa mai ales sa determin Ocularul nr. 4 , asa ca idee fie ea pur tehnica. Practic e clar undeva in zona 10-8 mm. El poate fi folosit si cu lentila barlow 2x , si as spune ca este efectiv la limita maxima a factorului de marire posibil la telescopul meu (cel putin cu ocularele pe care mi-am permis sa le testez). Aici fac o paranteza si pot sa spun ca daca ocularul este de foarte buna calitate, telescopul meu poate fi folosit cu rezultate foarte bune cu un ocular de  5mm (testat pe ocularul de 10mm impreuna cu barlow 2x - caci nu am un 5mm !). 
Cer senin tuturor !