-----------------------------------
dmtr69
05 Iun 2013 10:41


-----------------------------------
Salut! Pentru o aliniere polara buna nu ai nevoie de vizibilitate la Steaua Polara( nici eu nu am vizibilitate la jumatatea nordica a boltii). De altfel, alinierea cu Polaris este buna pentru vizual dar insuficienta pentru foto- poate constitui insa un punct de plecare pentru metoda driftului. Eu folosesc aceasta metoda-gasesti pe net explicatii detaliate. Pentru asta ai nevoie de:
-vizibilitate in Sud pentru stele din vecinatatea meridianului si liniei ecuatorului-pentru reglajul monturii in azimut
-vizibilitate in est(sau vest)-pentru reglajul monturii in Alt.
-ocular cu reticul iluminat sau webcam/CCTV cu adaptor pentru focuser( prime focus) impreuna cu un soft de afisare cu reticul(Wxastrocapture, PHD, Metaguide etc.). Eu am folosit cel mai mult ocularul( FL= 12mm)-se poate folosi in combinatie cu un barlow pentru a mari driftul pe unitatea de timp. Am folosit si CCTV-ul(mult mai sensibila decat un webcam), mai ales cand era prea frig afara-in plus driftul este mai rapid decat in ocularul de 12mm.
Pe net gasesti si o metoda ce foloseste DSLR-ul.
 Este adevarat ca ia ceva timp(mai ales la inceput cand poti regla montura invers fata de cum ar trebui), dar se merita. Montura o poti lasa pe pozitie si sa demontezi doar tubul optic.
* Inainte de toate sa pui baza monturii(trepiedul) la nivel.
Cer senin!