-----------------------------------
Khristiansen
04 Iun 2013 09:29


-----------------------------------
Binoclu sa "bata" dob de 10"  o mare pacaleala . la camp larg la marire de 15-20x da e o senzatie ca vezi camp bogat in stele si incape M31 si pe langa . (asta pe cer negru la munte). ca in oras nu vezi mai nimic cu binoclu. ba vezi!
Dar daca vrei Ring nebula M57  ? vezi ceva prin binoclu ce o gamalie de ac eventual. sau Veil Nebula vezi tu cu binoclu ceva detalii  ai privit acest obiect cu 10" prin UHC sau OIII sau  Trifid , Laguna , Omega . M81 82 Binoclu e asa un instrument pentru bucurii simple pentru incepatori sau unii ce nu mai evolueaza niciodata.
Am specificat deja ca NU m-am uitat prin dob de 10".
Tot ce pot sa spun din proprie experienta este comparatia dintre 8" si binoclu 25x100. 


nu mai vorbesc de detalii lunare sau planetare ce sa faci cu binoclu ?

daca tin eu bine minte era vorba de galaxii, nu de luna si nici de planete...


Sigur un binoclu gigant de 150-250mm cu oglinzi in loc de prisme si oculare de 70-80 grade poate da un spectacol frumos asta da dar cine are isi permite asa ceva.
2 newtoniene de 150mm si 4 oglinzi diagonale nu cred ca ar duce la sapa de lemn pe cineva care isi permite un dob. de 10". Si aceasta configuratie cred ca bate minunatul dobson de 10". Si mai cred ca 2 newtoniene de 150 cu oglinzi diagonale ies mai ieftin decat un dob de 12".

::