-----------------------------------
tsa
03 Iun 2013 13:26

Filtru pentru observarea galaxiilor?
-----------------------------------
Intrebarea mea ar fi daca stiti cumva sa existe filtru optimizat pentru observarea galaxiilor? Din cate am vazut, pentru observatii vizuale la deepsky, cam toate filtrele sint dedicate observarii nebuloaselor difuze si planetare. Filtrele UHC de banda ingusta, cat si OIII fac diferente mari la anumite nebuloase, dar nu sint potrivite pentru galaxii si roiuri. Filtrele DeepSky de banda larga, asa zisele filtre LPR pentru reducerea poluarii luminoase, dupa spusele multora nu produc un contrast considerabil, adica au un efect minimal asupra observarii obiectelor deepsky (chiar si cele mai apreciate cum ar fi Lumicon). 
Fiindca rareori am ocazia sa ies sub un cer negru, caut ceva filtre care sa ma ajute sa fac observatii din oras, acolo unde stim ca poluarea luminoasa e mare (noroc ca am o curte interioara unde sint protejat cel putin de luminile directe care vin dinspre strada). 
Sa zicem ca nebuloasele pot rezolva cu OIII si UHC-S, dar cum raman cu galaxiile? :)

- deci in primul rand m-ar interesa sa aflu daca exista filtru special pentru galaxii si roiuri. 
- cum se comporta la galaxii filtrul UHC-S sub un cer cu poluare luminoasa medie (am inteles ca UHC-S nu omoara atatea stele ca si OIII, dar oare ajuta cat de cat sau mai mult srtica)?

Multumesc.

tsa