-----------------------------------
horatius
20 Dec 2006 01:03


-----------------------------------
Vixen LV are camp vizual aparent de 50 grade, si un eyerelief mare (cred ca 20mm) si una din lentile e din lanthanum sau acoperita cu un strat din acest element rar (nu mai stiu sigur). Avantajul la asa ceva e eyerelieful.

Super Plossl are camp vizual aparent de 52 grade, eyerelieful 80% din distanta sa focala. Avantajul: este mai ieftin si bine corectat pentru aberatii daca e de calitate. Cele de la Synta/Sky-Watcher, mai ales cele din seria Apo sunt de calitate foarte buna.

Designul ortoscopic are un camp vizual aparent de 43-45 grade, eyerelief exact ca si distanta focala a ocularului, si se zice ca e ocularul perfect, simetric si lipsit de aberatii. Ocularele ortoscopice se folosesc in general pentru observatii planetare, la puteri mari de marire deoarece fata de un Super Plossl de aceeasi distanta focala are un eyerelief mai mare, deci e putin mai confortabil (desi, de exemplu, la 5mm eyerelief la un ortoscopic de 5mm focala mie nu prea mi se pare confortabil sa privesti prin asa ceva).

Tu decizi ce vrei. Daca vrei campuri vizuale largi atunci un Vixen LVW sau un William Optics SWA e mai bun. Dar depinde si in ce instrument vrei sa le folosesti, ca s-ar putea ca unele sa nu aiba peformante tocmai stralucite in anumite instrumente.