-----------------------------------
lentilozaur
05 Mai 2013 14:37


-----------------------------------
Cred ca mecanica celor mai multe instrumente accesibile acopera perfect nevoile utilizatorului uzual. Trebuie sa intelegem mereu fabricarea instrumentelor in context economic. Ceea ce se cere se vinde, ceea ce se vinde se fabrica. Toata industria a intrat la un moment dat in zona instrumentelor asa numite "consumer" sau altfel spus "pentru toti". Nu se mai poate fabrica la calitatea mecanica din trecut nu pentru ca nu exista tehnologie ci pentru ca ar fi prea scumpa si nu o cumpara nimeni sau altfel spus cei care o cumpara sunt putini. Uitati-va ce se intampla in acest topic. Se discuta despre apocromate dar experienta personala cu acest gen de instrumente este una sporadica. Pe vorbe si admiratie nu da nimeni drumul la fabrica si trebuie sa intelegem aceasta realitate. Cinic spus, fiecare dintre cei care au un instrument ieftin a contribuit la invazia aceasta de instrumente de calitate slaba.
Dincolo de cost si discutiile ipotetice despre care dintre "cele mai ieftine sunt mai bune" imi place sa abordez uneori problema altfel: ce v-ati lua daca toate instrumentele ar fi gratuite? Desigur este un exercitiu de imaginatie. Aici cei care fac apologia pret/calitate ar ramane fara instrumentul logic de argumentatie iar cei mai putin experimentati si-ar lua probabil cel mai mare instrument. Daca fiecare ar fi sincer in acest exercitiu si iarasi printr-un joc de imaginatie ati fi lasati intr-o camera cu toate instrumentele din lume sa le testati ati constata ca probabil nu ati pleca de acolo cu cele mai scumpe si nici cu cele mai mari ci ati pleca cu cele care sunt mai potrivite scopului vostru. Ar fi o parte care ar pleca cu apo-uri, altii cu mak-uri, poate unii cu dobsonuri (aici ma indoiesc putin ca cineva ar mai alege un dobsonian :) ). Altfel spus degeaba facem recomandari pentru ca avem afinitati diferite.
Lasand deci la o parte contextul pret de achizitie care viciaza hotararea sau nehotararea de a alege ceva trebuie sa te gandesti ce vei face cu acel instrument in viitor. Cred ca s-ar putea scrie o lucrare academica despre eficienta economica in derularea unui hobby. Daca o sa cumperi mereu chestii ieftine si le vei schimba mereu, mai ales daca ai nesansa sa te tina hobby-ul toata viata, daca vei trage o linie la final te-ai speria cati bani ai cheltuit si nu ti-ai luat inca nici un instrument bun. Acelasi lucru este valabil si daca dai 3000euro pe un apo si in cateva luni te plictisesti de el. 
De la persoane mai cu experienta decat mine stiu ca, atunci cand esti convins ca esti "dependent" de optica, trebuie sa iti iei instrumente cat mai bune posibil. Dar acesta este doar scenariul "ideal". Scenariul in care s-a derulat discutia pana acum este cel asa numit "optim". Transpunerea acestui scenariu ideal in scenariul optim are o solutie simpla pentru spatiul romanesc dat fiind puterea noastra de cumparare: second-hand de calitate.