-----------------------------------
dmtr69
03 Mai 2013 15:36


-----------------------------------
Multumesc tuturor pentru reply, aprecieri si critici(foarte constructive).
@ Emil Kolbert
1) focalizarea la ambele telescoape am facut-o cu masca Bahtinov(vizualizare cu Backyard EOS). Cea pentru newton este facuta de mine din carton si este posibil sa nu fie centrata bine. In plus, cu newton-ul am mai multe probleme:
-inelele de prindere sunt adaptate pentru o sina scurta de 20cm. Tubul avand 110cm, cred ca am probleme cu indoirea acestuia atunci cand este incarcat;
-focuserul R&P standard are joc la schimbarea directiei de focalizare, deci imi pierd colimarea;
-folosind DSLR-ul am vignetare mare(secundara prea mica).
2)Alinierea polara am facut-o prin drift cu ED80-ul si cu ocular cu reticul(fara barlow). In 15min nu s-a miscat steaua de pe reticul. Este adevarat ca focala newtonului dubleaza driftul dar totusi...Hmm, este posibil-am vazut mereu ca am stelele alungite cand folosesc "tunul" dar tinand cont de problemele de mai sus nu m-am gandit sa fac alinierea si cu el(mult mai dificila tinand cont de lungimea lui si de faptul ca este pe balcon). Poate din cauza greutatii suplimentare sa se mai cracaneze trepiedul?! Montura am lasat-o pe pozitie afara, tubul optic l-am montat cand am avut nevoie(insa nu am mai verificat alinierea!).
3)albastrul din imagine mi-a aparut mai ales in poza facuta cu "tunul". Sincer, nu stiu de ce. La newton nu ar trebui sa apara aberatii cromatice(nu am avut nici o lentila in cale). M-am gandit ca la poza cu ED80-ul am mai putin albastru tocmai din cauza lentilelor. Balansul de alb al camerei a fost acelasi-custom- facut cu hartie alba,pentru ca am schimbat filtrul IR. In procesare am folosit GradientXterminator care ar trebui sa mai corecteze si  WB.
4)Nu stiu daca am inteles bine problema(read-out noise). Zgomotul poate sa fie de la numarul redus de cadre(15, respectiv 18), temperatura mediului ridicata(13 °C si senzorul pe la 22°C), ISO folosit(800) si de combinatia LP+ceata(stelele nu mai au culoare). Am folosit in DSS cadre dark(12),flat(10) si bias(40). Nu stiu ce alte cadre de corectie sa mai folosesc.