-----------------------------------
dragos.n
03 Mai 2013 15:35


-----------------------------------
Personal tind sa ii cred mai mult pe cei de la APM, decat pe cei de la TS. Iar apocromatele cu optica LZOS, sunt intradevar in clasa superioara, dar si la alte preturi.

Despre Esprit, cred ca e bine sa faci o cautare intensa pe net, sa vezi pareri ale utilizatorilor.

Despre AstroProfessional, intreba-l pe Zoth, dar eu zic mai bine sa ocolesti firma asta. Eu am reparat un alt telescop marca asta, care avea tubul taiat la capete in alte unghiuri decat 90 de grade, si nu ma intreba cat am muncit sa le aduc la normal.

Cat despre colimare, intradevar, la un refractor nu e chiar usoara, dar se poate face. Daca insa ai ghinionul, ca printr-un accident, care desi foarte rar, totusi se mai imtampla, lentilele in celula, sa nu aiba planurile strict paralele intre ele, ai cam incurcat-o, iar suruburile de colimare vor fi inutile. Iti va trebui o noua celula.

De asta, majoritatea forumurilor spun ca e preferabil sa testezi instrumentele inainte de a da banii, mai ales cand banii sunt multi. Pentru asta insa ar trebui sa te inarmezi cu o stea artificiala, si un trepied foto pe care sa o pui, si sa mergi cu ele la magazin, acolo unde exista un magazin real, nu doar virtual.