-----------------------------------
Mircea Pteancu
01 Mai 2013 21:34


-----------------------------------
Vorbesc din experienta proprie,si  nu pentru a ma da ''rotund''ci pentru ca ...este singura pe care o cunosc cu adevarat.
Obiectele de cer profund sunt si ele de n-spe feluri.Din oras nu le putem vana pe toate.
Din locatia mea,cu dobsonianul de 125mm de pilda ,nu am acces la galaxii si nebuloase slabe.
Inseamna aceasta ca nu vad de loc obiecte de cer profund ?Nu tocmai.
Roiurile stelare,atat cele deschise cat si cele sferice se vad binisor.Si se mai vad bine si nebuloasele planetare accesibile clasei de apertura.
Dar de cativa ani am facut o pasiune patimasa pentru stele duble si multiple,si asemenea obiecte se vad ''cu carul'' ,asa ca toate cele de mai sus ,plus planetele si satelitii luminosi,plus Luna,imi ofera distractie fara sfarsit.
Filtrul meu solar Tuthill e plin de pori,sper sa reiau candva si observatiile solare cu un filtru nou....
Mai exista meteorii,fenomenele atmosferice,satelitii artificiali.
Incepusem sa observ si Mira Ceti.
Eu ma multumesc cu atat...:ugeek: .

Nici la mine lucrurile nu sunt perfecte.Observ la 10 metri de un stalp de iluminat stradal si la 25 metri de altul,sub ''foc incrucisat''.Doi din vecini si-au instalat lumini care se aprind de cate ori se scarpina cainele iar un post de radio al pocaitilor matura tot cerul orasului,deoarece isi zic ''Farul crestin'' sau ceva de genul...

Dar intr-un hobby  in care majoritatea o detin  adeptii evolutionismului,consider ca sunt prea multe lamentari.
Asa se manifesta legea darwinismului:te adaptezi sau dispari.

Mircea