-----------------------------------
horatius
16 Dec 2006 22:00


-----------------------------------
sa presupunem ca as fi vrut sa vad in noiembrie cometa Harrington-Abell (care avea magnitudinea atunci de 14.1), aveam vreo sansa cu un reflector de 114mm sau cu un binoclu de 25x100? 


Nu aveai nici o sansa. Magnitudinea limita la 114mm este mai mica de 14, pe undeva pe la 12.7-13 in cazul in care cerul e ideal.

Nu stiu ce vrei sa aflii cu intrebarea ta referitoare la un asa numit telescop "vanator de comete". Ca sa fii vanator de comete trebuie in primul rand sa cunosti cerul ffffffffffffffffffffff bine (am pus multi de f pentru ca intr-adevar trebuie sa te poti orienta ca la tine acasa pe cer pentru a distinge o stea care e la locul ei de o stea care nu pare sa faca parte din peisajul obisnuit). Si apoi ai nevoie de apertura, pentru ca pentru a detecta primul o cometa trebuie sa o observi inaintea altora, deci cand are magnitudinea foarte mica. Nu conteaza daca montura e ecuatoriala sau altaz, conteaza sa iti cunosti instrumentul bine si sa faci observatii curente, dese pe perioade indelungate urmarind cam aceleasi locuri de pe cer. In general descoperirile se fac cu instrumente de la 150mm in sus, si in special cu instrumente automate care viziteaza aceleasi portiuni din cer in mod regulat astfel ca este usor sa descoperi comete. Insa si amatorii mai descopera din cand in cand, mai ales daca stii unde sa te uiti (era undeva un articol pe net despre experientele unui vanator de comete cu cateva comete descoperite si ce am retinut din el e ca trebuie sa fii foarte la zi cu programele de cautare automata care le desfasoara diferite observatoare pentru a stii sa te uiti tocmai in zonele mai putin vizitate de acestea). Deci nu e asa usor cum pare sa gasesti o cometa. Nu da cometa peste tine sau nu o gasesti asa la un survol al cerului din cand in cand.

Concluzie: nu va mai bateti capul cu tot felul de instrumente "speciale". Astronmia de amatori e in 99% doar o placere, o placere estetica, o provocare pentru cunoasterea cerului, spatiului si a ceea ce in mod normal nu este accesibil ochiului uman. Si orice instrument poate aduce aceasta placere, insa desigur intotdeauna unul mai mare iti va permite sa observi mai mult. Ceea ce se intampla si in cazul cometelor. Ca sa le observi/descoperi cand au magnitudini in general peste 14-16 ai nevoie de minim 150mm-200mm sau mai multa apertura si, cum am zis, cunostinte si multe, foarte multe observatii la activ.