-----------------------------------
MiroJenu
26 Apr 2013 22:38


-----------------------------------
Draga Jon doresti un binoclu universal ceea ce este o utopie.
Insa exista binocluri care se apropie de"univesal" adica sunt usoare, impermeabile dau o imagine de vis si dupa cum cred ca stii au pret de cost foarte mare ( 1000---5000 euro).
Se fabrica diverse binocluri bune pt un scop dat: natura, astronomie, vanatoare, sport, militare etc, la diferite preturi si deci la diferite calitati.
Totusi un binoclu "bun la toate", mai ieftin si totusi de calitate  este un compromis excelent si in aceasta privinta este binoclul ior 7x40 (pe okazii.ro la 550lei, neuzat) sau binocluri germane, rusesti secondhand 10x50,( sau Zeiss 10x50 la 780lei tot pe okazii.ro).
Am avut de asemenea  Busnell 8x42 Excursion (american) de care am ramas profund impresionat(impermeabil imagine luminoasa, rezolutie buna, usor, mic).
Acum am 3 binocluri : bpc 4 8x30 si zomz 12x40 ce le port prin excursii si un binoclu KASSEL 15X80 care are o imagine superba:rezolutie, luminozitare insa cantareste 2---3kg si e greu de tinut in mana si transport folosit pt observarea cerului si nu numai.
Am experimentat pe "proprie piele" diverse binocluri si doresc ca si tu sa poti sa incerci mai multe binocluri .
Doar tu proband binocluri( important sa vezi cu ochii tai!!!) si consultandu-te cu membrii astronomy.ro , citind tot felul de observatii si articole pe net poti sa te hotarasti daca un binoclu sau chiar doua te vor multumi.