-----------------------------------
Teo
24 Apr 2013 11:11


-----------------------------------
Este adevarat ca observatii printr-un APO inca nu am facut dar prin acromate de 120 mm am efectuat .

La puteri de pana la 100 X (inclusiv) imaginea este practic "ED" ( adica stele bine definite, punctiforme) iar imaginile nebuloaselor accesibile acestor instrumente apar foarte frumos. Este greu de descris in cuvinte si tine foarte mult de factorul subiectiv. In curand voi privi si prin acromatul home-made de 150 mm. Atunci imi voi putea face o idee si asupra acestui lucru.

Eu tind sa cred (fara sa fi avut experienta unui APO/ED) ca la puteri pana la 100 X, la observatii vizuale printr-un acromat bun (avand un raport f/d mai maricel), nu exista diferente sesizabile atunci cand privesti la obiecte DSO sau la roiuri de stele fata de un ED.

Am spus in repetate randuri aici pe forum, ca luneta SW acromata de 120/600 mm, mi-a oferit imagini deosebit de bune la M42, Calea Lactee ( zona Lebada), M 13 si M 31 Andromeda.

Evident ca mi-as dori un ED/APO de 150-160 mm asa cum povesteste Erwin, dar mai mult din curiozitate si ca factor psihologic ca am un APO. Sunt constient ca da imagini excelente insa nici acromatele de apertura mare nu trebuiesc puse mai prejos la observatii deepsky la puteri mici sau medii (maxim 100 X). Cine are astfel de instrumente si a observat DSO pe cer negru ne poate povesti impresiile obtinute la ocular, eventual comparativ cu cele obtinute printr-un instrument ED sau APO. Astro-foto nu intra in discutie ci ma refer doar la observatii vizuale la ocular.

Scuze de off-topic (daca e cazul).