-----------------------------------
jon
23 Apr 2013 18:56

cu bresserul de la balcon
-----------------------------------
m-am uitat cu un bresser hunter16x50

se vede frumos prin el; din ce am citit pe forum m-am convins de ele in practica, facand comparatia cu luneta de 20x60; nu ca nu as fi crezut 
concluzii ce vede luneta, nu vede binoclul, si invers; adica cu binoclul vad mai clar si mai mic, imaginile sunt mai luminoase; ma uitam la un graur la vreo 10m pe o sarma;nu stiam ca graurii au un luciu verde;avea ghiare ascutite :)
acelasi graur prin luneta era la fel de verde si mai mare, dar parca ceva ii lipsea, nu stiu ce anume; puteam sa ii dau zoom si vedeam un ditai grauru, numai ca imi facea un pic de curcubeu pe pene;
comparand netinand seama de zoom nu stiu cum as putea compara cei doi grauri, unu putin mai mic si mai luminos, cu unu putin mai mare, parca la fel de verde si mai intunecos
becul rosu de pe turnul din departare l-am vazut punctiform cu ambele oculare, insa il vedeam dublu, de ce, inca nu am reusit sa inteleg; in rest nu vad altceva dublat, poate doar tot luminile din departare;
stau undeva la marginea orasului cu fata spre niste dealuri, cea mai departata casa fiind la 5.6km conform Google earth; la fel, nu stiu care imagine sa spun ca e mai buna, putin mai luminata sau putin mai mare?
mare dreptate a avut cel ce a raspuns la intrebarea, daca am luneta mai trebuie si binoclu?

am observat un lucru; desi imagile dealurilor erau placute, tot imi dadea senzatia de oboseala;
stiu si inteleg perfect cum se face focalizarea cu ocularul reglabil, si cred ca totusi nu reglam aceeai focalizare la ambii ochi;
focalizand individual, intai stangul fara reglabil, doar din centru, apoi regland individual din dreapta, adica corectand din ocular, imaginile pe fiecare ochi, privite individual, erau clare, insa privind cu ambii ochi, parca nu mai era aceeasi claritate; 
nu am nici un fel de probleme cu ochii, sau cel putin nu simt eu, si am observat ca ochiul se adapteaza chiar si atunci cand nu e focalizarea perfecta; cel putin cu luneta reusesc sa vad un obiect mai departe si apoi unul mai apropiat, fara sa refocalizez, distanta dintre obiecte fiind de 2.5km; munceste saracu ochi; iar la binoclu ma gandesc ca individual, ochiul se adapteaza, insa daca cele doua oculare nu au reglata focalizarea la aceeasi distanta, de aici rezulta si oboseala.

intr-adevar, tremura un pic imaginea la magnificatii peste 15x, adica 16x
spuneam ca reusesc sa ma uit in departare cu luneta fara trepied la 20x, cu oarecare eforturi, imi imaginat ca binoclul e mai simplu fiindca il pot sprijini pe arcade...se pare ca nu e chiar asa... 

am observat ca suportul ocularelor, cel de care e atasat surubul de focalizare, adica bucata de plasticcea mai din spate se arcueste putin, asta se vede atunci cand apas usor pe ocular

cred ca o sa iua pana la urma BTC-ul de 20x60
comparatia cu Zeiss a vrut sa fie o ironie numai ca nu prea mi-a iesit...nu am eu bani de claritatea lorsi pana la urma nici nevoie; vreau o magnificatie cat mai mare, ceva gen 10x nu prea ma incanta; prefer sa trebure un pic imaginea  dar se rezolva, incropesc eu un trepied sau o bizuca,
am vazut ca sunt magnificatii si de 25x dar asta inseamna si niste lentile mai mari, iar de aici se complica treburile....bani mai multi, optica mai pretentioasa....ma mai uitam la 20x70 dar si 359 lei mi se pare multisor pentru 20x60, crestepretul odata cu el si greutatea si daca ar fi sa mi-l dea de cap sotia se simte mai tare, asa ca ma opresc la 20x60

daca unii zic ca se vad si ceva nebuloase si se merita ca e bunicel si la optica si la mecanica; eu zic ca ar trebui sa fie mai bunicel ca bresserul de 220 de lei