-----------------------------------
jon
22 Apr 2013 22:26

BTC 20x60
-----------------------------------
salutare la toata lumea

cunoaste careva acest binoclu? BTC 20x60 ?
in incercarea de a cauta un binoclu cat mai universal, tinand cont si de banii disponibili pentru asa ceva, ma tot invart dupa acest binoclu; pe Alcor l-am vazut cu prisme Bk4, in alta parte, nu mai tin minte exact unde, dar zicea ca ar avea prisme Bak7, dar si mai ieftin;
ce vreau sa fac cu el? la stele am inteles ca nu e prea util, si oricum, prea des in afara orasului noaptea nu ies; la etajul 1 imi bate iluminatul public in ochi

la avioanele de pasageri as vrea sa ma uit, si observatii terestre in general

am o luneta Bushnell 20-60x60, facuta in prc cu lentile clare, m-a incantat grosismentul si pretul; despre zoom din ce am citit pe aici am sperat ca la lunete sa nu fie chiar atat de daunator ca la binocluri, iar daca ar fi, as considera luneta 20x60, fara zoom
am ramas impresionat de o luneta ruseasca 20x50 si in speranta in care 20x de la luneta mea e real, sigur ar trebui sa vad la fel sau mai bine, tinand cont ca lentila e mai mare 60 in loc de 50mm
intr-adevar am constatat ca are 20x, imaginea vazuta cu ochiul liber e de 20 de ori mai mica, m-am uitat la o scara verticala, cu un ochi prin luneta si celalalt liber...cu un pic de efort am reusit sa suprapun si sa compar imaginile

beleaua mare la aceasta luneta e ca trebuie sa tin ochiul mai departe de obiectiv,nu pot propti obiectivul in arcada, iar focalizarea nu se pace din capatul lunetei, adica fara trepied cu greu reusesc sa uramaresc si sa focalizez dupa un avion; dar ambitia e mare, asa ca dupa antrenamentele acestea cred ca ar fi prea greu sa urmaresc cu un binoclu de 20x60, pe care il pot sprijini pe orbite

la observatii terestre cand folosesc zoomul scade din claritatea imaginii, insa am ramas placut surprins ca pe zoom maxim am vazut clar craterele lunii, cu trepiedul, bineinteles

despre BTC 20x60, imi poate spune cineva despre asa ceva ? cine il fabrica? are optica buna, mecanica? cu siguranta se incadreaza undeva intre Zeiss si fantasticul Sakura la 150 lei...
presupun, sau poate ca mi-as dori sa nu existe probleme de colimare, oricum il iau nou cu garantie; dar asa ceva e reparabil? sau face parte din categoria binoclurilor de unica folosinta, lipit, nituit, etc ?

m-a ros curiozitatea la un binoclu auriol din lidl, 12x32...cu un ochi, se vedea frumos, cu celalalt, cu dioptria reglabila nu am reusit sa focalizez, sa vad un bec rosu de pe un turn punctiform, era ieftin dar l-am dus inapoi si am zis ca nu ma mai incurc cu lucruri de 3 lei, ca sunt bani dati exact degeaba,
350 lei pentru mine, sau mai degraba pentru cat de necesar imi e un binoclu e o suma maricica, asa ca nu ma certati prea tare ca am postat pe unde nu trebuie sau v-am plictisit cu cele scrise

multumesc pentru eventualele pareri