-----------------------------------
bogdan
05 Apr 2013 21:11


-----------------------------------
Eu am Celestron Upclose G2 8x40 (chiar azi mi-a ajuns). Nu intru in multe detalii de ce am ales asa ceva. Am vrut un binoclu destul de portabil, usurel (are ~800g), rezonabil calitativ si ca pret, pe care sa-l folosesc in domenii diferite: observatii pasari, animale salbatice, astronomie. O sa-i fac un review complet mai tirziu. Mi se pare "o jucarie" rezonabila la pretul asta  . Chestia asta se intimpla inclusiv cind pun sau scot capacele de protectie, iar daca bratele nu revin in aceeasi pozitie va trebui sa reglez dioptrul de fiecare data cind se misca bratele respective. Daca-l scap din mina pe oculare, bratele s-ar putea sa cedeze/sa se rupa (vreau sa zic ca mi se pare un pic cam fragil - nu intentionez sa-l scap).

In trecut am testat Celestron Nature 10x50  ). Acest UpClose nu are reflexia respectiva. Nu pot inca sa spun daca merita pe deplin banii, desi e destul de ieftin si as inclina spre un verdict favorabil. Alternativa era un Pentax PCF WP II 8x40, dar nu prea vrea nimeni sa-l aduca, asa ca m-am "enervat" si mi l-am luat pe asta. Cum zicea valy, cred ca binoclurile de 700-800 de lei nu-s mult mai calitative fata de astea mai ieftine. Sigur, au ceva imbunatatiri, si la optica si la mecanica, dar pretul s-ar putea sa nu fie justificat. Oricum, nu-s lamurit.

Bafta la achizitie si sa ne spui ce-ai luat + pareri!

LE: M-am uitat la luminile indepartate din oras - la distanta de vreo ~3km - in lipsa stelelor. Deranjeaza ceva aberatia cromatica, dar deocamdata mi se pare mai grava zona de claritate destul de redusa din centrul imaginii vizibile. Chiar daca are cimp larg, imaginea buna o produce doar la centru, in ~50% din discul vizibil. Spre extremitati "stelele" devin distorsionate ca forma si neclare. Poate fi si asa ok, daca utilizatorul e tolerant.