-----------------------------------
MiroJenu
03 Apr 2013 18:29


-----------------------------------
Am avut ca hobby reconditionarea unor binocluri second(cam 40-60 buc ) iar prin "mana" mi-au trecut cam 100 buc (adica m-am uitat prin ele)(  in decurs de 3 ani).
Ocazional mai "ma joc" cu cate un binoclu(insa am renuntat la "reparatiile in serie") pt colimare sau reconditionare.
Degradarea binoclurilor vechi are cauze naturale: oxigenul din aer, vaporii de apa, poluarea din orase, vibratiile, socurile mecanice, si cauze artificiale:utilizarea necorespunzatoare(in special stergera repetata a suprafetelor optice externe care altereaza suprafata lor prin zgarieturi=>imagine cetoasa), poluarea chimica, etc.
Desigur ca orice binoclu poate fi reconditionat.
Leitz Mardocit 12x60 am vazut ca a fost si este un binoclu de calitate(conform datelor de pe net)=> merita reconditionat.
Cu o lupa puternica puteti examina in lumina laterala intensa  suprafetele optice externe a lentilelor.
Aperciez binoclurile in special nu dupa cat de mult pot "apropia" ci dupa REZOLUTIA OPTICA, in al doilea rand dupa largimea campului vizual si portabilitate.
Folositi W40 pt partea mecanica(intepenita de vreme), pt curatat optica apa calduta(30-40 grade celsius cu putin detergent fin) apoi apa distilata la temperatura camerei si IMPORTANT de notat exact pozitia si orientarea lentilelor si prismelor, asa am facut eu insa sunt si alte mijloace mai bune.