-----------------------------------
tamasflex
31 Mar 2013 16:08


-----------------------------------
Am facut o comparatie prin simulare intre un obiectiv simplet (lentila echiconvexa) si un obiectiv simetric alcatuit din doua meniscuri spatiate la 45mm, ....

Multumesc, este ff interesant simularea.
Da, asa este, o lentila echiconvesa are aberatie sferica mai mica decit un meniscus!
Un sistem periscopic are abrati sferice mai mica (coma si distorsiune redus) decit un simplu meniscus dar este mai mare ca in cazul lentilei echiconvex.
La mine era vorba de lentile de ochelari.
Pentru un telescop gen secol 17 o lentila planconvex sau cu cea mai buna  forma este mai bun decit o lentila echiconvexa.
Referitor la lentilele lui  Tavi, era mai usor sa faca lentila echiconvexa din cauza sculelor de slefut ca razele sint identice.
Tot respectul meu pentru Tavi!
Pentru a slefui lentile cu cea mai buna forma (are aberatie sferica  mai mica decit echiconvex sau planconvex) necesita mai multe scule de slefuit etc.
Un calcul facut de mine cindva:
f=100 cm d = 20 cm
Pentru o raza de lumina care vine din infinit la lentila planconvex (r=100 mm adica la deschiderea maxima)  aberatia sferica era de  -1.17 cm.
La cel echiconvex -1.67 cm.
Si la lentila cu cea mai buna forma -1.071 cm !
Am ales o lentila cu deschidere mare ca sa se vada valoarea aberatiei  sferice mai pronuntat.
E si normal cu cit conduci raza  mai aproape de axa optica si aberatia de sfericitate scade.