-----------------------------------
Mars Boy
27 Mar 2013 09:51


-----------------------------------
Salut. Eu am un 15x70 de la celestron si sunt foarte multumit de calitatea atat a imaginii cat si a constructiei. Intr-adevar este cel mai bun compromis grosisment/apertura. M am uitat si prin 20x80 de la TS si avea aberatii cromatice marisoare ... mentionez ca era dublet acela. Daca vrei 20x80 iti recomand un triplet dar costa 850 plus minus. Cu banii astia iti iei ori un telescop bunicel ori un 15x70 si luneta de 70-80 noi. 20x80 urile sunt mai solide si au adaptor de trepied integrat solid dar sunt si foarte grele fata de 15x70 deci iti trebuie un trepied care sa tina minim 4 kg ( sa nu fie la 2.5kg si sa iti tremure ... ). In schimb 15x70 ul il poti folosi si din mana in scurte reprize pt localizare sau DSO. Unde mai pui ca merge pe aproape orice trepied foto care tine 2kg sau mai mult. La 20x incepi sa distingi inelele lui Saturn chiar si pe un seeing mediocru. Dar intre 15 si 20x diferenta nu e colosala. La 25x e ceva diferenta. Apropo 20x80 urile au zoom mai mare dar FOV mai mic ... adica nu prea se vede bine panoramic ... constelatii galaxii ... DSO in general. Cel mai bun compromis din punctul meu de vedere este un 15x70 si o luneta sau un telescop cu focala macar daca nu si apertura cat mai mari. Eu iti urez bafta!  :D