-----------------------------------
Tavi F.
14 Dec 2006 13:53


-----------------------------------
Tot am zis eu ca ma retrag, dar vazind o discutie referitoare la combiatia newtonian "rapid"+oc. wide-field, am zis sa fac si eu o analiza optica. Acolo nu era cazul, mai stirneam diverse reactii, datorita distragerii atentiei de la observatii. Un alt topic de optica nu am considerat ca s-ar fi bucurat de interes.

Ma refer la un telescop tip Newton D=150mm, F=750mm

1. Plecam de la ipoteza unei obstructii centrale diametrale de 25%, adica axa mica a oglinzii secundare de 1/4*D sau 37,5mm.
2. Distanta de rabatere a planului focal al oglinzii principale, o consider de 150mm (de la axa tubului).
3. Cimpul vizual de plina lumina permis de telescop este de ~0,72deg, sau 9,375mm (masurare liniara in pl. focal).
4. Folosind un oc. Nagler f=25mm, al carui cimp este 82deg, va rezulta un grosisment G=30x>Gmin.
5. Cimpul vizual total dat de telescop va fi: Coc./G=82/30, adica ~2,73deg  :shock: 

Nu am calculat si gradul de vignetare spre marginile cimpului, eu merg pe varianta utilizarii intregii suprafete a oglinzii principale.

Din cauza asta este preferat binoclul gigant de vinatorul de comete, vederea binoculara si directia acesteia deasemenea constituie un avantaj, al binoclului fata de newtoniene.

In final voi apreciati limita la care vignetarea devine evidenta in observatii.