-----------------------------------
alexconu
14 Dec 2006 00:28


-----------------------------------
Intr-adevar, un 114/500, cu un focuser de 2" si ocular wide este un cautator de comete foarte bun. Si pus pe montura azimutala. Cautarea de comete se face aproape in totalitate pe alt-az. Am vazut chiar o particularitate de montare alt-azimutala a newtonienelor pentru vanatoare de comete. Axa de elevatie trece prin centrul ocularului pentru a nu fi nevoit sa-ti deplasezi capul si pe verticala. De multe ori, si miscarea in azimut se face fara a fi nevoie de miscarea capului, instrumentul aflandu-se pe o platforma rotativa. Sistemul asta de pozitionare a axelor de rotatie se pare ca a fost utilizat prima oara de catre Leslie Peltier (cred ca a murit prin 1980), un astronom amator american descoperitor al mai multor comete si observator de variabile. Ca o paranteza, daca puneti mana pe cartea lui Starlight Nights, s-o cititi ca e o capodopera. E o autobiografie scrisa foarte sensibil, ca sa zic asa, in care descrie noptile de observatii de la ferma parintilor lui in absenta completa a poluarii luminoase. 
Dar, in general, azi cel mai folosit cautator de comete e binoclul, probabil. 20-25x100.. astea-s cele mai populare, cred. 
E un sport tare misto cautatul de comete si, daca as avea timp si loc cu cer negru in spatele casei, chiar l-as practica. In lipsa de ambele, observ toate cometele care sunt vizibile in instrumentele la care am acces. Si sa tot fi vazut vreo 40 pana acum. 

Concluzia e sa observati comete de cate ori aveti ocazia. Observatiile sunt foarte utile dpdv stiintific si, in plus, vedeti un obiect pe care, de multe ori, n-o sa-l mai vedeti niciodata.