-----------------------------------
saiph
14 Mar 2013 17:02

Re:
-----------------------------------
deci pana la urma e mai bine o focala lunga?



:) Of, hai ca nu e greu. Putina concentrare..

Asa cum recomanda si @MrMxy (ce id 'imposibil' :P), daca tii ca focala sa fie scurta, modelul care se comporta cel mai bine este 150/750 (cu primara f/5 parabolica), cel putin la nivelul la care ne raportam. L-am vazut la lucru si n-am decat cuvinte frumoase despre el.
Daca vrei un "all 'rounder" si mai mult planete, poti merge si pe 130/900 (m-am uitat prin unul si m-a lasat placut impresionat). Daca vrei doar (sau cel mai mult) planete, te poti orienta, de ce nu, catre un Mak de 90, 102 (imi place cum se vede prin al meu), 127 - depinde cat iti permiti. 
Daca vrei foto DSO poate n-ar strica sa iei in calcul un semi-apo mic (in jur de 80mm), cu con$ecitel&#8364; de rigoare ce deriva. 
Daca vrei vizual DSO (si ocazional planete) un Dob >= 200mm e cel mai indicat.

Toate recomandarile de mai sus trebuie sa le iei in calcul sub forma de "pentru inceput". Nu sunt singurele optiuni si nici "cele mai cele".
"Mai bine" este in oricare din categoriile de instrumente de mai sus te-ai incadra, in functie de ce-ti propui sa faci cu instrumentul. Doar sa ai in vedere limitarile performantelor impuse de particulariltatile diferitelor designuri optice si precizia + capacitatea de incarcare a monturii (pe mine, unul, nu ma incanta modelul EQ2, dar daca vrei ceva pe care sa stii ca te poti baza, un EQ3/Astro3 ar fi un nivel minim pe care l-as vedea in "ecuatie", daca nu chiar EQ3-2) - citeste cu atentie opiniile utilizatorilor de pe mai multe forumuri pentru a sti daca alegerea pe care esti pe cale sa o faci va intruni cat mai multe din pretentiile pe care le ai de la telescop.

Orice ai alege, e indicat sa nu gandesti treaba intr-o "[url=https://www.facebook.com/photo.php?fbid=416932678402487&set=a.170645353031222.37167.168524003243357&type=1&ref=nf]perspectiva suficienta", adica la modul "acum vreau doar o luneta de 100mm; poate peste doi ani imi iau telescop de 150 sau 200". Daca prinzi o ocazie de newt de 6", ar fi bine sa nu eziti, pentru ca, la fel ca in orice domeniu tehnic supus progresului, posibilitatile de upgrade te pot lua prin surprindere si iti vei multumi pentru ca ai mai asteptat o luna-doua ca sa-ti iei ceva mai bun decat tinta propusa initial.


Succes!