-----------------------------------
StarChild
10 Mar 2013 12:07

Tair 3s - refractor
-----------------------------------
in asteptarea finalizarii Astrotrac-ului, am facut un adaptor ptr ocular la obiectivul Tair 3s.
Adaptorul este compus din 2 piese, una de alama (partea cu filetul M42) si una de aluminiu care este portocularul, portocularul are 2 zone de sprijin, si pe 1.25" si pe 2".Cele 2 piese sunt lipite, centrarea lor fiind data de o suprafata conica .

Tot ansamblul obiectiv+adaptor+ocular vine montat pe o placa de Aluminiu (300x100x20mm) care este prins pe placuta trepiedului. Obiectivul se centreaza pe placa prin 2 stifturi 4mm si se strange cu un surub M9x1.25 care momentan nu-l am, asa ca am asigurat obiectivul cu o chinga.

Legat de "performanta", teoretic am ~23x marire, evident imaginea e cu capul in jos. Nu l-am putut incerca decat terestru, imaginea e clara, prezinta slabe aberatii cromatice care le banuiesc datorita faptului ca intre portocular si ocular exista un joc prea mare. Am facut tubul portocular dupa desenul cu dimensiunile de pe net, dar nu am masurat ocularul real (la acesta dimensiunile erau la toleranta minima...). portocularul il voi reface probabil. Momentan ptr a reduce/elimina jocul am invelit barrel-ul de 2" al ocularului cu putina banda izolatoare, aceasta a redus drastic jocul si aberatiile cromatice.

Mai am:
- de facut rost de surub de fixare al obiectivului (asta luni cand se deschid magazinele de profil),
- de facut o prindere ptr red dot finder.
- de confectionat un parasolar, cel original al obiectivului e putin deformat si intra in campul vizual,
- de facut un adaptor ptr filtrul solar,
- de facut adaptorul ptr aparatul foto
...Si ar mai trebui eloxata placa aia de aluminiu, sa vedem....

A iesit cam asa: