-----------------------------------
Dbird
06 Mar 2013 12:19

Masca lumina pentru binoclu (tutorial)
-----------------------------------
Partea 1
Citind materialele de pe forum , in unul din topicuri (binocluri militare) am vazut o masca pentru lumina parazita atasata unui binoclu militar.
Nu am putut rezista tentatiei sa nu fac repede un model de teste. Parea accesoriul perfect , in ceea ce ma priveste (din balcon am o multime de surse de lumina parazite atat in laterale cat si din partea de jos iar pozitia "Triangular Arm Brace" pe care o folosesc este destul de eficienta dar nu perfecta si putin incomoda).
Am trecut la realizare si va voi prezenta si un scurt tutorial , simplu la indemana tuturor, si sincer sa fiu rezultatul este deosebit.
Deci masurand putin capul observatorului si  binoclul se face dintr-o foaie de hartie ceva mai groasa (o fila de calendar) o matrita care se asambleaza provizoriu cu mici bucati de banda de lipit si se testeaza pe fata si cu binoclu:
Poze: 1Desfasurata,2ModelTEST
Daca totul pare ok (oricum in final se vor mai face "ajustari"). Se desface matrita si se transpune pe o bucata de carton mai grosut (in cazul meu o banala cutie de sursa de PC, permite material pentru 2 masti):
Poze: 3CutieCarton
Apoi se asambleaza (tot provizoriu !) cu mici bucati de banda de lipit si se ajusteaza unghiurile laterale curburile din frunte si de jos in jurul maxilarelor. Eventual daca e cazul si gaura pentru nas (este esentiala pentru o buna oxigenare si de altfel masca in sine nu trebuie sa aduca nici un discomfort utilizatorului).
Putina atentie la decuparea pentru binoclu care trebuie sa fie suficient de mare sa puteti introduce si scoate usor ocularele, dar nu foarte mare deoare va intra lumina parazita.
Va rezulta o masca cam dubioasa dar deja aproape 80% functionala.
Poze: 4Asamblata, 5Asamblata
Si putem deja sa o montam pe binoclu 
Poze: 6Activa
Deja putem iesi afara sa o testam. Rezultatul mie mi-a parut excelent, cred ca merita chiar imbunatatita. Acum este usor de recuperat cei 20% de non functionalitate.
Voi reveni cu poze dupa ce o voi termina dar voi expune ideea generica :
Se va desface masca din lipiturile provizorii cu banda de lipit. Se intinde frumos desfasurat pe bancul de lucru. Apoi prin materialele din casa sau posibil din comert cautam niste lavete sau material textil grosut de culoare inchisa (negru e ideal - catifea neagra e perfect dar cam scump). Respectivul material de lipeste cu un adeziv pe ambele parti ale mastii cu partea poroasa inspre exterior.
Se va tine cond de "calitatea " materialului, sa fie si un bun obturator de lumina dar si placut in contact cu fata operatorului. 
Se vor introduce inca :
1- un tub material inchis de circa 6-10 cm lungime in fanta de acces a binoclului (de exemplu maneca taiata dintr-un tricou vechi de bumbac). Rolul acestui "manson" daca vreti va fi de a se "aseza" in jurul ocularelor obturand complet accesul luminii printr-un efect de burduf.
2- un fald din acelasi material in jurul nasului (aici e de testat , caci daca obtureaza respiratia voi renunta la el)
Si cam asta ar fi ideea. Oricum rezultatele din aceasta prima faza de realizare sunt impresionante (revin la ideea unor observatii in conditii de luminare parazita, conditii care din nefericire sunt mai peste tot in cazul meu).

Toate meritele merg la Mircea Pteancu si zoth care au facut posibila aceasta realizare.

Cer senin si Jos Lumina Parazita !!!PS-Orice idei de imbunatatire, sunt binevenite !

Va urma partea 2 - finalizarea