-----------------------------------
Mircea Pteancu
06 Mar 2013 00:19


-----------------------------------
Aseara,Luni,4 Martie,m-am plimbat cu binoclul 10x50mm pe aleea roiurilor stelare deschise,urmand un traseu de la Sud spre Nord,nu foarte inclinat fata de orizontala.
Am inceput cu discretul M67 apoi cu M44 in Racul ,am continuat cu M35 in Gemenii ,apoi cu M37 si M36 in Auriga si am incheiat la fel de discret cu M38.
Am parcurs din nou si din nou acest traseu,de numeroase  ori,nu ma mai puteam satura de minunatul peisaj.

Evident ca am facut cateva opriri si la M42 si Collinder 69 in Orion ,si cu greutate, deoarece constelatia marelui vanator era foarte jos,am rezolvat steaua dubla Struve 747.

Apoi m-am indreptat spre Carul Mare unde am observat steaua dubla 65 UMa,am salutat pe Alcor si pe Mizar-pe ultima eu nu o pot rezolva cu binoclul-dar in schimb am observat  steluta de magnitudinea 8  dintre ele, numita Sidus Ludoviciana ,botezata astfel in 1722 de catre nefericitul Johann Georg Liebknecht.

Si desigur,nu ar fi fost de bon-ton sa nu-mi prezint omagiile reginei Berenice al carei par regal se spune ca ar fi splendidul roi galactic Mel 111.

Mircea