-----------------------------------
aandrei
01 Mar 2013 13:00


-----------------------------------
Eu am transformat gaurile rotunde de prindere a primarei in "fante" (le-am lungit cu un burghiu) ca sa pot fixa primara in ce pozitie doresc. 
Ca sa aduc secundara in centrul focuserului, am intors la 180 grade piesa prin care trec cele trei suruburi, ea este ASIMETRICA din punct de vedere al lungimii portiunilor libere fata de suportul de fixare (am desurubat complet secundara si am montat-o "invers").
Este adevarat ca punctul de pe secundara nu este obligatoriu sa fie in centru (metoda-tilt-shift) de pozitionare a secundarei in Newtonienele rapide. In ceea ce priveste degradarea adusa observatiei, cred ca si secundara are o arie centrala "moarta", corespunsatoare primarei, in care amandoua oglinzile sunt "umbrite" de oglinda secundara insasi. Dar DACA cele trei puncte pot fi facute sa se suprapuna, colimarea oglinzilor este realizata; mai ramane ca tot ansamblul sa fie colimat cu ocularul, lucru REALIZAT DEJA, privind prin capacel sau prin Cheshire, cand am centrat punctul marcat pe secundara in focuser.