-----------------------------------
saiph
27 Feb 2013 10:52


-----------------------------------


As vrea sa-mi iau un telescop mai scump, si nu as vrea sa arunc banii pe geam, daca isi pierde mult din putere cu un cer prea luminos cum e in oras. Cineva din Bucuresti e pe-aici sa-mi dea o parere?


Momentan nu am nici timpul necesar, si nici ei cred ca nu s-ar obosi cu explicatiile...de aceea am si apelat la voi, aici, pe forum, in speranta ca ma puteti ajuta. Deci nelamuririle mele, dupa ce am citit ce scria la ei pe site ar fi doua:

- cum reusesc cei de la observatorul astronomic (daca reusesc) sa combata poluarea luminoasa a cerului, din locul unde e amplasat observatorul?
 
- pe site scrie ca ei ar avea in utilizare al doilea telescop ca marime din tara, unul de 14'' parca, in aceste conditii, care ar fi cel mai mare din Romania si cui apartine?


Cerul urban este o mare pacoste pentru noi, intr-adevar, dar se pot folosi mici artificii/trucuri care sa ne ajute sa trecem, intr-o oarecare masura, peste inconvenientul asta.
Prin telescoapele de la Observatorul Urseanu (cel mai mare are 12") poti vedea destul de multe obiecte deep-sky, cu toate ca nu le poti vedea complet definite: mai mult zonele lor centrale sunt accesibile prin perdeaua de lumina portocalie. Se pare ca urmatorul upgrade va contine, pe langa un telescop mai mare si niste accesorii printre care si filtre care sa-l ajute sa dea imagini mai bune. Dar asta in vreo 3-4 ani.

Ziceai ca te-ar bate gandul sa iei un instrument de 10", "inteligent". Ar fi o solutie, desi potentialul maxim nu ti-l va dezvalui decat daca-l scoti din oras. Gandeste-te ca saltul de calitate intre cerul de aici si cerul "de la munte" este de cel putin 16-20 de ori, daca ne referim strict doar la magnitudinea vizuala limita a stelelor accesibile la zenit, in conditii ideale de transparenta (in ambele locatii) - adica, daca in oras putem vedea pana pe la mag. +4, de pe un cer foarte bun poti vedea stele pana la +7 si chiar peste. 
Dar pentru a vedea ce poate instrumentul nu e neaparat nevoie sa il cari pana-n varf de munte. Poti iesi la 30-40 km din oras, de preferat in directia S, SE, SV, sau chiar E sau V (pentru simplul motiv ca stelele culmineaza pe directia S si poti avea acces la Meridian; in N e de-ajuns sa poti vedea Polara, desi sunt cateva obiecte interesante si in partea aia de cer).

Artificiile de care aminteam sunt filtrele specializate pentru poluare luminoasa. Poti folosi cam orice astfel de filtru, dar este de preferat sa te documentezi inainte, sa nu iei ceva ce nu ti-ar folosi scopului propus - sunt filtre foto care pe vizual nu dau rezultate la fel de spectaculoase. Eu folosesc un filtru Baader Neodym, care propriu-zis nu e tocmai un LPR (light-pollution rejector), dar ajuta putin la cresterea contrastului. Si am mai luat recent de pe forum un O-III pe care abia astept sa-l testez pe C8-ul meu, care, apropo, da imagini decente din oras (cel putin zona de N-E), la majoritatea obiectelor din catalogul Messier si cateva NGC-uri mai accesibile aperturii si conditiilor de observare. Mai potrivite ar fi UHC, Broadband Nebular sau LPS, dar si preturile sunt pe masura performantelor.

Scos din oras, instrumentul se comporta brusc asa cum ar trebui, adica incepi sa remarci factorul "wow" in cazul anumitor DSO-uri. Spre exemplu, M1 nu am reusit sa-l vad din oras, dar de pe un cer "ok", de +6 -- +6.5, este foarte usor de recunoscut forma caracteristica a nebuloasei, putand distinge si stele fine, mici, in jurul si in zona ei.

Asadar, parerea mea, orice instrument ai alege, din gama 8"-12", ar fi bine sa-l alegi in asa fel incat sa-l poti scoate si din oras, daca vrei sa faci observatii cu adevarat satisfacatoare :) Oricat de inteligent ar fi telescopul, nu strica sa stii cerul. Ar trebui sa ai idee macar pe unde sunt obiectele la care vrei sa te uiti.


Cer senin!