-----------------------------------
Catalin Paduraru
10 Dec 2006 11:27


-----------------------------------
Inca o intrebare. Am observat din fotografii ca ai exact acelasi finder ca si mine (acelasi model :)). Imi poti spune, te rog, cum l-as putea colima.Tinand cont de imaginile pe care le observ acum prin el pot spune ca nu imi este de nici un folos, este total decolimat si nu am reusit sa imi dau seama cum sa il reglez. Ai avut si tu aceasi problema, si daca da, cum ai rezolvat-o? Mersi :wink:

Sti ce inseamna a colima, nu? Sa vezi acelasi lucru cu el ca si cu telescopul. OK, mai intai pui telescopul pe o antena terestra care se afla la o distanta mare de tine. Dupa te duci la cautator, si fara sa misti telescopul incepi sa il colimezi. Cum faci asta? 
Pai reglezi suruburile din spate in asa fel incat cautatorul sa se gaseasca concentric in inelul in care sunt insurubate suruburile. Dupa ce faci asta te mai uiti odata prin telescop ca sa vezi daca nu l-ai miscat dupa antena. 
Dupa revi la cautator si uitandu-te prin el, reglezi suruburile din fara in asa fel incat sa suprapui crucea cautatorului cu antena care se vede prin telescop. Daca nu poti face asta doar cu suruburile din fata atunci pui crucea cat mai aproape de antena si stangi bine suruburile din fata. Si te duci la suruburile din spate, si te joci la ele pana suprapui crucea cu antena. 
Daca nu poti sa faci asta atunci nu stiu cat de bine ai pus cautatorul pe tub. Sar putea sa trebuiasca mutat in asta pozitie, sau nu stiu ce sa iti zic. Poate poti sa trimiti niste poze cu el. 
In loc de antena eu folosesc, noaptea, becurile rosii de la antene, care sunt practic niste "stele statatoare" :) Daca folosesti becurile in loc de obiecte o sa fi mai precis in colimare.
Numai bine!