-----------------------------------
iuli72an
26 Feb 2013 23:27


-----------------------------------
@dannyyiel: ma intristezi cand aud atata dezamagire. 

Cu privire la filtrul de poluare luminoasa, sunt de parere ca nu se merita investitia. Multe dintre filtre sunt foarte bune cand ai cerul "negru tuci" (fie LPR, UHC sau OIII) si in plus vrei sa faci "astrofoto". Mai mult utilitatea lor poate fi luata in considerare la obiective mai mari de peste 150-200mm (pentru vizual). Eu zic ca mai de graba ar trebui (in Bucuresti) "sparte" niste becuri, stinse pe timp de noapte dupa ora 00:00 (zic eu), o cota parte din ele (de catre primarie cu decizia consiliului local) sau urcat undeva pe vreun bloc (de ce nu, mers la prieteni) sa avem parte de ceva "ragaz" pentru observatii astronomice. 

Uite, imi aduc aminte cand locuiam in Tineretului si eram (in 1999 perioada cand am prins eclipsa totala de soare) la clubul de astronomie (la palatul copiilor). Este o poluare luminoasa acolo de nu iti dai seama, si habar n-aveam cu ce se mananca astronomia, insa vedeam destule DSO cu echipamentele care si acum sunt acolo (vezi http://www.cursastronomie.ro/echipament.html) in deosebi cu luneta de 6 inch.

Cer senin si "cheer up".