-----------------------------------
dragos.n
25 Feb 2013 02:06


-----------------------------------
@Cristi. Falcas, daca stai la bloc si cumva nu ai lift, cum e cazul meu, eu zic sa te gandesti bine inainte de a trece la 200. Pentru ca la 31kg ale telescopului, se vor adauga si ale trusei de accesorii care o sa apara la un moment dat si se va ingreuna. Daca ai lift, e convenabil.

@Ursamajor, crearea unui sticky asa cum spui tu, si impunerea citirii lui ca obligatorie, ar fi respectata cam ... deloc, cum sunt citite si acum aceste sticky-uri.

In al doilea rand, pentru a face asa ceva ar trebui sa am experienta cu mai toate instrumentele din lume. Si din ce stiu, nici marile magazine care au stive de telescoape in depozite, nici marile reviste de astronomie nu reusesc sa faca prezentari cu toate instrumentele pe care le comercializeaza. Si materialul ar fi imens.

Evident ca o sa spui ca nu e nevoie decat de o prezentare generala, si de niste principii de achizitie. Ori aici se cer in general comparatii intre instrumente, si pe de alta parte, fiecare alegere este subiectiva, si fiecare ar pune alte principii in functie de care sa se judece instrumentele. Spre exemplu, unii ar pune niste principii care sa avantajeze clar alegerea refractoarelor. Altii ar prefera drept criteriu de baza portabilitatea. Etc.

Sincer, cand am inceput sa moderez aceasta sectie, am avut si eu intentia de a crea un manual pentru alegerea telescoapelor, dupa care, din motivele de mai sus, am realizat ca ar fi pe de o parte pur subiectiva, exprimand punctele mele de vedere, lucru care ar starni foarte multe controverse, ar fi prea putin utila, si foarte greu de facut. Si chiar daca s-ar fi intrunit un colectiv, lucru greu de facut, punctele de vedere diferite ar fi facut aceasta sarcina aproape imposibil de dus la bun sfarsit.  

Asa incat cred ca forma actuala, care permite exprimarea experientei mult mai multor oameni, si a mai multor puncte de vedere, si care raspunde la obiect intrebarilor venite este cea mai potrivita

Cat priveste distractia la gluma lui Marius.P., cred ca nu e interzis sa radem. Chiar daca gluma lui Marius P. a fost hilara doar prin modul in care a fost facuta, ea exprimand un fapt de viata real, chiar trist, mult mai des intalnit decat spune Marius in postarea lui. Chiar prea des. Poate ca e vreun concurs de postari-viteza si nu stiu eu.

In ce priveste cat de mult avem de moderat, asta depinde de bunul simt si respectul pe care inteleg membrii sa il acorde reciproc. Si cred ca stii foarte bine ca esti actualmente cel mai problematic membru din acest punct de vedere. Si de la plecarea lui UFO, esti singurul concurent.