-----------------------------------
Tavi F.
09 Dec 2006 20:19


-----------------------------------
Total de acord cu ce spune Catalin aici. Un 114/8 sferic e foarte bun pentru un incepator. E un instrument portabil si care ofera o calitate decenta a imaginii. 
Asa ca cei care sunt incepatori eu zic sa mai lase naibii fronturi de unda, PSF, strehl, peak to valley si alte chestii de-astea si sa treaca la observatii. Daca stam sa ne cramponam in chestii de-astea se duce naibii placerea observatiilor astronomice. Pentru a n-a oara zic ca pe-aici se prefera discutii lungi despre chestii tehnice si exista foarte putine observatii. 
Un 114 f/8 sferic e foarte bun ca si instrument de inceput si se poate face treaba cu el. Am observat si variabile, si ocultatii, si deep-sky cu un asemenea telescop si rezultatele au fost foarte bune.
1. Aici nu sintem la rubrica pt. incepatori.
2. Cel putin eu nu i-am impus nimanui conceptul ca un 114/900 (og. sferica), nu e bun pt. un incepator.
3. In ce ma priveste nu ma limitez nici odata doar la a pune ochiul la ocular (in cazul asta), zicind "fi ce o fi" sau "merge si asa", incerc intotdeauna sa fac legatura intre teorie si practica (si invers).
4. Daca mai apar discutii tehnice, nu trebuiesc suprimate poate chiar si unui incepator cu viziuni mai largi ii sint folositoare.
5. Fiecare gindeste cu capul lui.