-----------------------------------
saiph
19 Feb 2013 10:38

Re: Am achizitionat...e bun ?
-----------------------------------
Salutare tuturor. Sunt nou pe acest forum si tanar student la geografie si pasionat de astronomie mai nou.

Am achizitionat de la Emag Telescop Celestron PowerSeeker 40 AZ, refractor.

INTREBAREA MEA ESTE: Pentru un incepator ca si mine, este bun ? (la inceput), avand in vedere c-am avut buget de 200 lei. Si cam ce pot vedea cu acest telescop in cele mai bune conditii (nu ma refer la desertul Atacama  :D ).

Multumesc anticipat!



Salut Cristi.
Si bine ai venit printre noi!  :)


N-as vrea sa-ti atenuez elanul, ba chiar din contra, m-as bucura daca acest lucru te va ambitiona si mai mult, insa instrumentul pe care l-ai luat este mai mult pt privit natura, vecinii, probabil e bun de luat pe munte.

Pt astro se recomanda un diametru minim de 6cm. Nu din alte considerente, ci strict datorita capacitatii de colectare a luminii raportate la diametrul pupilei ochiului, dar si nivelului de detaliu accesibil prin instrument. 

Ce este bun la lunetica ta este raportul focal, ca atenueaza cat de cat aberatiile optice. Dar altfel, ai fi iesit mult mai bine daca mai puteai macar inca pe atat cat ai dat pe el si-ti luai un instrument decent, cel putin pt inceput, cu care puteai vedea ceva. Ma refer la ceva mai mult decat Luna..

Oricum, ca sa nu ramai bosumflat, poti indrepta, de curiozitate, mica lunetica spre ce obiect doresti (cu conditia sa stii pe unde sa-l cauti si eventual la ce sa te astepti, ca si aspect), macar sa vezi ce ... vezi.  :) Nu te astepta la minuni, insa. Multi ar incadra-o la "Finderscope" (dupa diametru).

Intre timp, urmareste Bazarul de pe forum, ca sigur poti gasi ceva bun pt tine. Si cauta prin topicurile dedicate subiectele care te intereseaza, legate de optica, tehnici de observatie, review-uri instrumente etc..


Cer senin!