-----------------------------------
Tavi F.
08 Dec 2006 20:54


-----------------------------------
Mai aveam de spus inca ceva, de fapt sa expun rezultatele dintr-o carte pentru valorile distantelor focale minime necesare, pentru anumite diametre de oglinzi, asfel incit acestea sa nu necesite parabolizare.
Cartea este: Advanced telescope making techniques - A. Mackintosh
Se foloseste o toleranta a frontului de unda produs de oglinda, de lambda/4. Voi scrie aici valorile pentru 3 diametre:

D=102mm...Fmin=737mm
D=152mm...Fmin=1270mm
D=203mm...Fmin=1880mm

Valorile gasite de mine prin calcule geomertice, studiind cazul in care obiectul se afla la infinit, pt. o oglinda sferica (neobstructionata) delimitata de difractie (le reiau) sint:

D=100mm...Fmin=830mm
D=150mm...Fmin=1425mm
D=200mm...Fmin=2095mm

La anumite date de intrare, aberatiile devin exagerate, masurabile grafic, ceea ce ma face sa concluzionez ca am putut face si cu capul meu un program corect.

Celor interesati de asfel de evaluari a calitatii parabolei, va recomand ca intr-o seara cu turbulenta cit mai redusa, sa faceti testul stelar.
Daca stiti in ce consta atunci e bine, daca nu, am mai scris despre el la rubrica de incepatori.
Imaginile intra/extrafocale trebuie sa arate la fel, tocmai de aceea se face parabolizarea, cu scopul corectarii aberatiilor de sfericitate, pe axa optica, in cazul obiectelor aflate la infinit.

Succes!