-----------------------------------
zoth
10 Feb 2013 23:08


-----------------------------------
Super, o reactie foarte frumoasa la problema pusa, multe raspunsuri interesante  :idea: 
Am facut cateva simulari si iata cam care ar fi situatia pana acum:

- pentru folosirea lentilei drept obiectiv neacromatic la focala de 1600mm softul spune ca ar trebui sa diafragmam lentila la un diametru de 32-35mm pentru a obtine o imagine cat de cat acceptabila.
Ideea e fezabila intradevar dar cred ca e pacat sa folosim o fractiune atat de mica din suprafata ei.
- ideea cu diafragma vortex e interesanta si ea dar cu acelasi rezultat ca mai sus.
- intradevar lentila se poate imperechea cu una negativa din flint pentru a realiza un obiectiv acromatic dar pentru asta nu avem la indemana decat cele doua solutii amintite tot de voi: designul Littrow sau Clark.
Din pacate primul nu poate corecta aberatia sferica decat in combinatie cu sorturi speciale de sticla iar astea se gasesc destul de greu in romanica noastra. Proiectul ar risca sa ramana numai pe hartie.
Designul Clark mi se pare de departe una din cele mai bune solutii pentru a putea folosi intreaga suprafata a lentilei. Avem insa si in acest caz o mica problema: focala rezultanta a obiectivului care devine marisoara bine: peste 3,7 metri in combinatie cu o lentila din F2 si peste 2,8 metri in combinatie cu o lentila din SF4, etc.
- ar merge un dagherotip dar cred ca ar fi cel mai lung construit vreodata, nu stiu daca ar putea fi si practic.
- hypocromatul pleaca de la o idee gresita si anume aceea ca putem micsora reziduul cromatic al unui obiectiv simplu prin intercalarea pe axa optica a unui dublet acromat cu focala scurta.
Autorul lui uita ca odata cu micsorarea reziduului cromatic, scade dramatic si discul principal de difractie datorita micsorarii focalei rezultante si in final se obtine un raspuns mai prost decat cel al lentilei simple.
- la prajitorul de furnici si sperietoarea de catei recunosc ca nu m-am gandit pana acum dar daca tot am ajuns aici ar trebui sa linistim lumea si sa spunem ca in urma experimentelor noastre optice nicio vietate nu va avea de suferit  :) 
- functionarea in h-alfa este si ea posibila dar cu unele limitari. Intradevar cromatism nu mai este insa sfericitatea lentilei ramane. Pentru a nu afecta rezolutia potentialului instrument, lentila ar trebui diafragmata la o apertura de 85mm. Ne intalnim iarasi cu situatia in care nu putem folosi intreaga suprafata a lentilei.

Ideile prezentate pana acum mi-au placut grozav si sper ca nu s-au terminat.
Eu le astept in continuare!!!