-----------------------------------
sternchen
10 Feb 2013 12:10


-----------------------------------
Da,cred ca acesta-i secretul telescoapelor mai mici spre mediu.sa incerci sa te apropii de limita,fara sa afectezi performantele telescopului,care oricum nu-s f mari :wink:  :dar nu-i bine nici sa atingi limita sau sa o depasesti.Intrebarea fireasca ar fi unde e limita asta?..la un telescop dat ar fi de D/2 adica raza aperturii.dar am observat ca merge mai mult.cel putin la RFT.
Ca sa pot vedea ceva decent as avea nevoie de minim 70 marire la DSO.Asta insemna ca ar fi bine sa ating 80.La planete sub 210 n-am ce vedea.Nu ca n-ar fi nimic de vazut,dar mi se pare ca .. oboseste ochiul inainte de vreme.Daca ochiul nu-i destul de relaxat observarea detaliilor devine mai dificila.Asadar un 220 de ori..care la luneta de 90 este la limita,ca sa nu zic mult peste limita daca  nu-i un cer bun.
Daca atasez ocularului de 32mm/1,25" lentila prelungitoare de la barlow-ul acromat ,iese 25mm.Asta impreuna cu barlow-ul pe 2" (care-i prelungit cu un 1cm in scopul de a obtine o putere de marire de peste 2 ori) as ajunge undeva la 44 marire per total.
Daca atasez aceluias barlow ocular de 15mm  obtin aproape 75 ori.
Oricum sunt multi factori in joc, ce am scris mai sus nu le-am incercat pe cer.doar ceva la terestru..